USAVRŠAVANJE TEHNIKE

Video / Japanac objasnio kako pravilno skuhati rižu

Prekuhana ili nedovoljno kuhana riža može lako pokvariti cijeli obrok

Japanski kuhar Taka Sakaeda. Instagram

D. R.

4.8.2023

Riža je svestran sastojak koji se može pronaći u gotovo svakom jelu. Međutim, kuhanje riže za mnoge kuhare amatere može biti izazov. Prekuhana ili nedovoljno kuhana riža može lako pokvariti cijeli obrok, što dovodi do razočaravajućeg iskustva. Kuhar Taka Sakaeda je tu da vam pomogne.

Na popularnom YouTube kanalu o kuhanju "Epicurious chef Taka Sakaeda" nedavno je pokazao kako kod kuće možete savršeno skuhati bijelu rižu kratkog zrna. Njegova jednostavna metoda kuhanja omogućuje rezultate poput onih u restoranima, a pri tome riža ostaje u loncu bez potrebe za cijeđenjem.

1. Priprema i ispiranje riže

Kuhar Taka Sakaeda proces pripreme riže započinje mjerenjem i ispiranjem. Koristi dvije šoljice kratkozrnate japanske riže, koju temeljito ispire hladnom vodom kako bi uklonio višak škroba. Ovaj korak je ključan kako bi se izbjeglo da riža prilikom kuhanja postane previše gumasta.

Ispiranje se obavlja nekoliko puta, sve dok voda ne postane potpuno bistra. Naglašava važnost brzog izbacivanja vode bogate škrobom nakon prvog ispiranja, kako se škrob ne bi vratio u rižu. Nakon toga, riža se ostavi da se cijedi pet minuta, osiguravajući konzistentnost u količini vode koja ostaje u riži.

Sakaeda početnicima savjetuje da isprobavaju kuhanje riže s jednim brendom i vrstom riže, kako bi sve varijable ostale iste, a samo bi količina vode varirala. To će omogućiti bolje razumijevanje utjecaja vode na proces kuhanja i pomoći u postizanju željenih rezultata.

2. Kuhanje riže

Sakaeda započinje s dvije šoljice suhe riže koje stavlja u lonac, naglašavajući kako je važno da je riža ravnomjerno raspoređena. Nakon toga, pažljivo dodaje vodu. Za početnike, Sakaeda savjetuje omjer suhe riže i vode od otprilike 1 prema 1.2. Naglašava kako ovaj omjer može varirati ovisno o volumenu riže koju pripremate. Primjerice, manje količine riže zahtijevaju nešto više vode, dok se pri kuhanju većih količina omjer približava 1 prema 1.

U ovoj demonstraciji, na dvije šoljice suhe riže dodaje dvije šoljice i jednu četvrtinu vode. Ovdje je bitno napomenuti da je njegova metoda usmjerena na zadržavanje škroba u riži, a ne u vodi, te je zato izuzetno važno ne miješati rižu jednom kada je voda dodana.

Kada je voda dodana, lonac stavlja na jaku vatru kako bi što brže došlo do vrenja. Kad voda proključa, lonac poklapa, smanjuje vatru i ostavlja rižu da se lagano kuha sljedećih 18 minuta. Tokom ovog vremena, posebno naglašava, poklopac se ne smije dizati jer bi time došlo do gubitka pare, koja je ključna za ravnomjerno kuhanje riže.

Sakaeda nekoliko puta ponavlja "ne podižite poklopac!", ističući važnost zadržavanja pare unutar lonca za postizanje savršeno skuhane riže.

3. Odmaranje riže

Nakon što je isteklo 18 minuta, Sakaeda gasi vatru, ali još uvijek ne skida poklopac s lonca. Naime, nakon gašenja vatre potrebno je pričekati još 10 minuta. Sakaeda objašnjava da će preostala toplina i para u loncu pomoći da se riža ravnomjerno skuha.

Nakon što se riža odmorila 10 minuta, konačno skida poklopac i otkriva rezultat svog truda. Površina riže izgleda dobro; vidljiva su individualna zrna riže. Kako lagano miješa rižu, primjećuje da se zrna lijepo drže zajedno, ali nisu previše ljepljiva.

Sakaeda miješa rižu kako bi ravnomjerno rasporedio vlagu, posebno na dnu lonca, gdje je obično suša. Zatim ponovo stavlja poklopac kako bi se vlažnost ravnomjerno rasporedila.

Za kraj, Sakaeda ističe kako je kuhanje riže proces stalnog učenja. Upućuje kuhare da se ne obeshrabre ako rezultati odmah nisu savršeni. Napominje da čak i profesionalci katkad trebaju između 10 i 20 pokušaja kako bi usavršili tehniku kuhanja riže.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.