UKUSNO I FINO

Ukusne cimet rolice s voćnim iznenađenjem

Mekano slatko tijesto, kiselkaste borovnice i dubok okus cimeta savršen su spoj

Rolice s cimetom. YouTube

M. Z.

3.10.2023

Slatka dizana tijesta su apsolutni comfort food, idealan za jesenska (kišna) popodneva. Priprema nije zahtjevna, popis sastojaka je pristupačan, ali tijesto se treba dva puta dizati.

Rolice se mogu peći u dubokoj keramičkoj posudi ili svaku zasebno, u kalupima za muffine. Sastojci su dostatni za 12 rolica te da ostatak možeš čuvati još dan ili dva u posudi s poklopcem.

Sastojci - za tijesto

250 ml mlijeka

2 pune kašike suhog kvasca

50 g šećera

550 g glatkog brašna

2 jaja (L)

1 kašičica soli

90 g omekšalog maslaca

Sastojci - za nadjev

300 g borovnica (svježih ili zamrznutih)

50 g šećera

1 kašika kukuruznog škroba

1 kašika limunovog soka

2 kašičice limunove korice

1 kašičica cimeta

prstohvat soli

Postupak

Najprije pripremite tijesto. U veliku posudu ulijte toplo mlijeko, dodajte šećer i kvasac pa pustite da odstoji 10 minuta.

Kad se kvasac aktivira, dodajte prosijano brašno, so, jaja i mlijeko. Miksaj dok se ne formira kugla tijesta pa dodajte maslac i nastavi miksati dok se tijesto u potpunosti ne odvoji od stjenki posude.

Tijesto prebacite u nauljenu posudu, pokrijte krpom i pustite da se diže 90 minuta, dok se ne udvostruči.

Dok čekate da se tijesto digne, pripremite nadjev. Sve sastojke pomiješajte u većoj posudi i stavite na vatru. Kuhajte otprilike pet minuta, dok ne zavri. Smanjite vatru i pustite da krčka dok tekstura ne postane želatinozna. Redovno miješajte kako nadjev ne bi zagorio.

Nadjev maknite s vatre, premjestite u drugu posudu i pustite da se hladi.

Duboku keramičku posudu obložite papirom za pečenje.

Tijesto razvaljajte na pravougao (30 x 40 cm) pa ga ravnomjerno premažite nadjevom.

Zarolajte tijesto i narežite ga na 12 jednakih komada. Posložite ih u pripremljenu keramičku posudu, prekrijte krpom i pustite da se dižu još sat.

Rernu zagrijte na 180 stepeni. Pecite rolice 25-30 minuta, dok ne poprime zlatnu boju. Ako primijetite da se prebrzo peku s gornje strane, prekrijte ih aluminijskom folijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.