KRALJ GLJIVA

Brzi rižoto od vrganja od samo sedam sastojaka

Sezona vrganja je kratka, pa ih dio možete konzervirati ili pripremiti svježe, a donosimo vam recept za rižoto

Rižoto s gljivama. Facebook

M. Z.

18.10.2023

Sezona vrganja je kratka, pa ih dio možete konzervirati ili pripremiti svježe, a donosimo vam recept za rižoto.

Sastojci

300 g riže

300 g svježih vrganja

2 glavice luka

2 režnja češnjaka

60 g maslaca

80 g parmezana

so, biber

Priprema

Vrganje očistiti od zemlje četkicom, narezati ih na ploške. Očistiti luk i češnjak, nakosati na sitno. Luk staviti dinstati, kad se malo zacakli, nakon 10-ak minuta, dodati i češnjak, prepržiti minutu, pa dodati vrganje. Kad gljive uvehnu, dodati i rižu, na laganoj vatri okrenuti nekoliko minuta. 

Potom početi stavljati temeljac ili vodu, dodaje se malo pomalo. Temeljac se kuha se dok povrće ne omekša. Postepeno soliti, probati da li je dovoljno slano, ako treba, posoliti još. Kad riža bude al dente, ugasiti vatru, umiješati parmezan i maslac, promiješati i pustiti da se ohladi. Poslužiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.