IDEALNA KOMBINACIJA

Za praznike i bez njih: Savršena pogača i meze na jednom mjestu

Kad poželite da vaša trpeza izgleda što ljepše

Ukusno i fino. Inszagram/minjinakuhinjica

M. Z.

15.11.2023

Bliže se razni praznici, a gdje su praznici, tu su razne đakonije čiji su neizostavan dio veoma često pogača i meze. Da se te dvije vrste hrane mogu servirati zajedno, i to na veoma lijep način, pokazala je Miroslava Bogdanovski na svojoj Instagram stranici minjinakuhinjica.

Sastojci

10 g suhog kvasca

2 kašičice šećera

230 ml toplog mlijeka

150 ml gazirane vode

50 ml ulja

2 jajeta

1 kašika sirćeta

2 kašičice soli

800 g brašna, meko T400

lan, susam

20 g putera

Priprema

U posudu sipajte kvasac, šećer, toplo mlijeko, gaziranu vodu, ulje, sirće, jaje, bjelance, so i brašnom zamijesite tijesto. Pokrijte i ostavite na toplom 30-45 minuta da tijesto nadođe.

Nadošlo tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Prvi dio podijelite na 9 jednakih jufkica. Osam jufkica stavite na pleh formirajući krug. Od devete napravite cvijet kako je prikazano u videu i stavite u sredinu. Sjedinite žumance i kašiku mlijeka, pa premažite sve loptice.

Drugi dio tijesta podijelite na 3 jufke. Jufke razvucite i premažite otopljenim puterom i slažite jednu na drugu, osim posljednje, koju ne premazujete. Oklagijom razvucite u veći krug i isijecite na 8 trouglova. Svaki trougao po sredini zasijecite. Uži dio testa jednom provucite kroz isječeni dio. Složite ukrug preko loptica, ali naizmjenično, jednom vrh prema sredini, pa naredni da ide prema spolja.

Premažite i po ivicama pospite lanom i susamom. Stavite obruč ili koristite kalup veličine 26-27 cm.

Pecite 35-40 minuta u rerni zagrijanoj na 200 °C.

Izvadite pogaču i ostavite malo da se prohladi pa napravite ružice od suhog mesa i stavite u pogaču kako je prikazano u videu. Možete dodati i listove bosiljka, nane itd., u ovom receptu korišten je svjež origano, pišu Vijesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.