ZDRAVLJE U KUĆI

Mnogim zvijezdama je došla glave: Ova bolest počinje harati planetom

Avaz.ba

1.9.2017

Nakon što se pjevač Linkin Parka, Chester Bennington, ove godine objesio, sve se više piše o problemu depresije koja u mnogim slučajevima vodi do samoubistava.

Prema nekim podacima, samo u Hrvatskoj od depresije boluje više od 200 hiljada ljudi, a do 2020. godine depresija će postati drugi najveći svjetski zdravstveni problem.

Benninghton je o svojoj bolesti javno govorio, a u svojim teškim epizodama napisao je i svoje najveće hitove.

Robin Williams, čovjek koji je uspio nasmijati čitav svijet, bolovao je od iste bolesti i oduzeo si život. U njegovom slučaju depresija je bila posljedica opake bolesti s kojom se legendarni glumac jednostavno nije mogao nositi.

Dijagnozu manične depresije dobila je i Marylin Monroe, koja je posljednjih godina života bila ovisna o lijekovima. Doktor Ralph Greenson smatrao je da filmska diva boluje i od shizofrenije.

"Mislim da je Marilyn bila vrlo bolesna žena, klasičan slučaj shizofrenije. Bila je posvećena ljubavi. To je ono o čemu shizofrenici govore, ljubav. Sve bi učinili za ljubav i, nadalje, vrlo su infantilni… Ljudi su je voljeli. Ali niko joj nije imao snage reći ne. Niko nije htio i nije mogao preuzeti odgovornost za nju", rekao je jednom prilikom.

Princeza Diana također je bolovala od depresije i pokušala se ubiti nekoliko puta. Bolest je dobila nakon udaje za princa Charlesa i problema s bulimijom. Priznala je kako je pokušala prerezati vene žiletom i baciti se niz stepenice u palači gdje su živjeli.

Svoj problem s ovom bolešću nedavno je priznala i Demi Lovato, koja se tri mjeseca liječila od bulimije i anoreksije. Danas se osjeća dobro i želi podići svijest o opakoj bolesti koja uništava ljudske živote ako se na vrijeme ne dijagnosticira i liječi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.