ZDRAVLJE U KUĆI

Ovo su tri ozbiljne bolesti na koje mogu da vas upozore vaša stopala

Avaz.ba

6.11.2017

Ako odvojite malo vremena i ozbiljno pogledate vaša stopala, možda ćete vidjeti koju poruku u vezi vašeg zdravlja vam ona šalju i da li vas upozoravaju na nešto.

-Ukoliko primjetite neku promjenu na vašim stopalima, možda je vrijeme da se javite ljekaru - upozorava doktorka Melisa Lokvud.

Sljedeći put kada budete skidali čarape prije nego legnete da spavate ili idete na kupanje pogledajte šta vam se dešava sa donjim ekstremitetima. Ovo su tri simptoma koja možda otkrijete ako ih malo bolje pogledate.

Utrnuli prsti

Da li ponekad izgubite osjećaj u prstima ili vam se dešavalo da vam prsti potpuno pobijele tokom zime od hladnoće? To može da bude znak da imate problem sa cirkulacijom ili neki vaskularni problem. Ukoliko je to problem, onda nemate nekih pretjeranih razloga za brigu, ali nije na odmet da provjerite sa vašim ljekarom. Prevencije radi nosite rukavice i toplije čarape kada znate da ćete biti neko vrijeme na hladnoći.

Peckanje u prstima

Ovo je već ozbiljniji simptom i može da ukazuje na dijabetes. Pacijenti koji se jave sa osećajem utrnulosti, peckanja ili žarenja u prstima često dobiju dijagnozu dijabetesa, piše Womenshealthmag. To može da bude i oštećenje nerava u vašim ekstremitetima (periferna neuropatija) koje izaziva dijabetes.

Lomljivi i krhti nokti

Nokti na nogama mogu da upozore na određene bolesti. Ljekari često mogu da primjete posmatrajući nokte pacijenata da li su oni nekada u prošlosti imali trovanje olovom ili neki nedostatak vitamina. Linije na noktima koje se pojavljuju drugačije su kod različitih tipova oboljenja. Ako je pacijent anemičan imaće lomljive i krhte nokte.

Primjetite li neku čudnu promjenu na vašim stopalima, to je onda dobar znak da posjetite ljekara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.