SAVJETI

Blijedom djetetu nedostaje vitamina

Avaz.ba

27.5.2018

Vitamini i minerali imaju važnu ulogu u rastu i razvoju djece. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), skoro dvije milijarde ljudi u svijetu pati od nedostatka nekih vitamina i minerala. Naravno, to se najviše odnosi na zemlje u razvoju. Među najčešćim manjkovima spominju se manjak vitamina A i D te minerala željeza i cinka.

Boja kože

Kada roditelji primijete da dijete slabo dobiva na težini, ima česte infekcije, blijedu boju kože ili je umorno i neraspoloženo, često u apotekama traže savjet o vitaminsko-mineralnim preparatima.

Danas se djeca manje igraju na zraku, a više sjede u kući ispred televizora i kompjutera, što znatno utječe na njihov imunitet. Osim toga, i prehrana djece lošijeg je kvaliteta zbog čega je važno pratiti vitaminsko-mineralni status.

Sirupi i tablete

Vitaminsko-mineralni preprati za djecu su kompletni, odnosno sadrže sve vitamine i minerale potrebne mališanima. Na tržište dolaze u raznim oblicima, a najprikladniji su u obliku sirupa, koji se uzimaju na kašičicu ili putem šprice te imaju okuse koji su djeci prihvatljivi. U nešto kasnijoj dobi prikladne su i tablete za žvakanje koje mogu biti tvrdi komprimati i mekani gumeni bomboni.

Željezo

Nedostatak željeza smatra se jednim od najraširenijih nedostataka mikronutrijenata u svijetu, a kod djece je rizik najveći, jer je potreba za željezom posebno velika tokom ubrzanog rasta i razvoja.

Terapija

Često je terapija dugotrajna, jer je, nakon što se nadomjesti deficit željeza u krvi, potrebno ponovno popuniti zalihe u organizmu. Vitamin C, poznato je, poboljšava njegovu apsorpciju pa se preporučuje da se preparati sa željezom uzimaju uz svježe iscijeđeni voćni sok limuna ili preparat vitamina C.

Vitamini B-grupe

Vitamini B-grupe odgovorni su za pravilnu gradnju crvenih krvnih ćelija, rožnice oka te za proizvodnju hormona i neurotransmitera. Pojačan unos vitamina B-grupe savjetujemo djeci koja imaju izražene dermatološke poteškoće, naročito seboroični dermatitis, koji je čest u dojenačkoj i dječijoj dobi, te kod nekih oblika anemije.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.