ZDRAVLJE U KUĆI

Operacije hipospadije završiti do dječakovog prvog rođendana

Avaz.ba

12.6.2018

Piše: Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević

Hipospadija je urođen defekt mokraćne cijevi i penisa, čija je posljedica manjak uretre i spužvastog tijela različite veličine. Karakterizira je abnormalno postavljanje vanjskog otvora mokraćne cijevi, koji se ne nalazi na vrhu glansa, nego bilo gdje na prednjoj strani penisa, od glansa do perineuma (regija analnog otvora).

Rođeni obrezani

Upravo pozicija otvora uretre definira anatomski tip hipospadije te prema poziciji hipospadičnog otvora razlikuju se hipospadija glansa, korpusa, mošnji i perineuma. Kod teških oblika, kao što su skrotalna i perinealna, penis je prema skrotalnoj kesi iskrivljen (povijen). Teški oblici hipospadije su penoskrotalne (dodir korijena penisa i skrotum), skrotalne i perinealne hipospadije.

Anomaliju upotpunjuje karakterističan izgled kožice u obliku kapuljače koji ne skriva glavić. Za ovu djecu se kaže da su rođena obrezana. Kod ove anomalije može postojati savijen penis prema skrotalnoj kesi. Uzrok je nedostatak kože na prednjoj strani penisa ili češće, usljed prisustva čvrste vezivne trake. Kod težih formi hipospadije muško dijete mokri iz čučećeg položaja.

Ponekad se ova anomalija komplicira suženjem hipospadičnog otvora uretre pa dijete mokri s naporom, a mlaz mokraće je vrlo tanak. Ukoliko se na vrijeme ne otkloni suženje hipospadičnog otvora, može doći do oštećenja bubrega.

Jedan slučaj anomalije javlja se na 160-500 novorođenčadi. U nastanku učestvuje više faktora: genetski faktori i naslijeđe potvrđeni su u više studija. Rasna predispozicija i hormonalni faktori mogu biti od značaja za pojavljivanje hipospadije. Anomalija se otkriva na rođenju.


Poznato je da postoji više od 250 metoda hirurške korekcije hipospadije. Budući da nijedna od tih metoda ne zadovoljava, još se traže nove mogućnosti za što boljim izgledom penisa i funkcijom mokraćne cijevi. Operativno zbrinjavanje hipospadije vrši se u jednom, dva ili više akata, što zavisi od lokacije otvora hipospadične uretre i iskrivljenosti penisa.

Mokraćna cijev

Operativni zahvat može se započeti već kada je dječak u uzrastu od šest mjeseci, ali se treba završiti s krajem prve godine ili u prvoj polovini druge godine, dok dijete nije svjesno. Obrezivanje dječaka s hipospadijom ne treba raditi prije rekonstrukcije mokraćne cijevi, jer neke hirurške procedure koriste kožicu (prepucijum) za njenu rekonstrukciju.

Uvjeti za dobar rezultat nakon operativnog zahvata hipospadije su: usavršavanje dječijih hirurga, anesteziologa, instrumentarki-instrumentara i šivaćeg materijala. Da bi se postigli dobri rezultati, potrebno je da postoje posebni centri, a to je privilegija kliničkih centara, gdje se brojčano češće rade ove anomalije.

Jedna ili više faza

Zahvaljujući dugogodišnjem zbrinjavanju ovih anomalija i usavršavanju hirurškog materijala, rekonstrukcija hipospaične uretre se obavlja u jednom aktu. Teških oblici hipospadije zbrinjavaju se u više akata, gdje je potrebno čekanje između operativnih faza radi zarastanja.

Učestalost javljanja

Udružene anomalije s hipospadijom su povijen i rotiran penis te sužen hipospadični otvor. Srećom, teški oblici hipospadije rjeđe se javljaju (3 posto slučajeva), dok se na tijelu penisa javljaju u 10 posto. Niske hipospadije, gdje mokraćna cijev završava na dijelu glansa neposredno iznad brazde i ispod glansa, najčešće su i javljaju se u 87 posto slučajeva.

Bez smetnji u seksualnom životu

Oblici hipospadija, koji su prema izgledu lakši za rekonstrukciju, ponekad su mnogo zahtjevniji te su moguće postoperativne komplikacije. S mogućnošću postoperativnih komplikacija treba upoznati roditelje. Naša iskustva, a i objavljene studije, navode da nakon uspješnog operativnog zahvata muškarci nemaju smanjen seksualni nagon niti poteškoće u seksualnom i reproduktivnom životu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.