ZDRAVLJE U KUĆI

Bol i utrnulost u vratu i rukama

Avaz.ba

18.4.2018

Piše: Dr. Edin Buljugić

Cervikalna radikulopatija predstavlja specifično oboljenje obilježeno kompresijom, iritacijom ili lezijom korijena nerva usljed hernije diska, foraminalnog suženja ili degenerativnih promjena. Oboljenje uobičajeno stvara bol u vratu i rukama u vidu utrnulosti, senzornih deficita ili motornih poremećaja u vratu i gornjim ekstremitetima.

Motorna disfunkcija

U većini slučajeva javlja se unilateralna radikulopatija (jednostrana), međutim, postoji mogućnost javljanja i bilateralnih simptoma ukoliko su prisutne ozbiljnije koštane promjene na jednom nivou, što dovodi do iritacije korijena nerva s obje strane.

Tipični simptomi cervikalne radikulopatije su: bolovi u rukama koja odgovaraju dermatomalnom uzorku, bolovi u vratu, parastezije, mišićna slabost u miotomnom obliku, oštećenje/gubitak refleksa, glavobolja, bolovi u lopaticama, senzorna i motorna disfunkcija u gornjim ekstremitetima i vratu.


Simptomi čestih radikulopatija na nivou kičmene moždine:

* C1/C2 – vratna fleksija i ekstenzija

* C3 – lateralna fleksija vrata

* C4 – elevacija ramena

* C5 – abdukcija ramena

* C6 – fleksija lakta/ekstenzija šake

* C7 – ekstenzija lakta/fleksija šake

* C8 – ekstenzija palca

* T1 – abdukcija prstiju

Kombinacija lijekova

Dijagnoza boli u vratu se uspostavlja na osnovu anamneze i fizikalnog pregleda. Drugi dijagnostički postupci koji se koriste za procjenu prisustva moguće kompresije su radiografija, MRI i EMG za ispitivanje brzine provodljivosti nerva.

Cervikalna radikulopatija se može liječiti kombinacijom lijekova za bolove kao što su kortikosteroidi (moćni antiinflamatorni lijekovi) ili nesteroidnim lijekovima, kao što su ibuprofen ili naproksen te fizikalnom terapijom.

Fizikalna terapija

Fizikalna terapija može uključivati blagu trakciju i mobilizaciju vratne kičme, vježbe i druge elektroanalgetske modalitete za smanjenje bolova. Ako postoji značajna kompresija na nerv u mjeri u kojoj se javlja motorna slabost, neophodna je operacija da bi se oslobodio pritisak.

Koraci u prevenciji

Postoje neki koraci u cilju sprečavanja razvoja kompresije nerava:

* Smanjiti faktore rizika

* Ergonomija radnog mjesta

* Pravilno stajanje, hodanje i sjedenje

* Ograničavanje ponavljanja aktivnosti

* Uzimati pauze tokom dužih aktivnosti

* Održati zdravu težinu

* Redovno vježbati


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.