ZDRAVLJE U KUĆI

Šta je proljetna upala kože

Avaz.ba

7.6.2018

Piše: Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić

Proljeće je vrijeme kada se javljaju promjene na suncu izloženim dijelovima tijela koji su golom kožom bili u kontaktu s biljkama i travama. Ovo je period javljanja proljetnog dermatitisa. Oboljeli dolaze uspaničeni dermatologu jer je koža crvena, prekrivena mjehurima, svrbi, žari i boli. Ti mjehuri pucaju i nastaju rane na koži.

Toksično djelovanje

To je upala kože ili dermatitis koji je izazvan alergogenim ili toksičnim supstancama koje sadrži ili stabljika biljke ili, što je mnogo češće, listovi biljke i nekih trava. Dakle, reakcija koja nastaje na koži nakon kontakta s biljkama i travama ne mora nužno biti samo alergijske prirode.

Reakcija koja se manifestira upalom kože češće je posljedica biljnih sokova koji djeluju toksično na samu kožu. Najčešće se radi o kombinaciji i toksične i alergijske reakcije koja je dodatno pojačana djelovanjem sunčeve svjetlosti. Zato dermatolog promjene na koži može okarakterizirati kao fotoalergijski dermatitis, što znači da alergogeni sastojci biljke i sunčeva svjetlost izazivaju upalu kože ili fototoksični dermatitis (toksični sastojci biljke i djelovanje sunčeve svjetlosti).


Najčešće je oboljenje izazvano istovremenim djelovanjem i alergogenih i toksičnih supstanci iz biljaka pojačano djelovanjem sunčevom svjetlosti.

Svrbi i peče

Promjene na koži kod fitofototoksičnog dermatitisa ograničene su samo na dijelove kože koji su bili u kontaktu s biljkama i izloženi djelovanju sunca. Kod svjetlosnoalergijskog dermatitisa promjene se javljaju i na dijelovima kože koji nisu bili u kontaktu s biljkama niti su bili izloženi djelovanju sunčeve svjetlosti, odnosno zahvaćena je sva koža.

Koža nesnosno svrbi, peče i crvena je. Na tako crvenoj koži uočavaju se trakaste ili ovalne lividno-crvene pruge, tračci ili ovalne i ovoidne promjene, jasno omeđene od okolne kože. Često se javlja na takvim mjestima veći mjehur ili mnoštvo sitnijih mjehurića koji su ispunjeni bistrom tečnosti.

Promjene su bizarnog izgleda, ali zahtijevaju odgovarajuću terapiju. Sami sebi možete pomoći tako što ćete na promijenjene dijelove kože staviti obloge hladne vode ili borne kiseline.

Bakterijska infekcija

Kako sve promjene svrbe, često se nasele bakterije, što onda dodatno komplicira kliničku sliku, a mijenja i terapiju. Kod fitofotoalergijskih dermatitisa, kada su promjene prisutne na cijeloj koži, potrebno je primijeniti i sistemsku kortikosteroidnu terapiju.

Peršun, celer, paradajz

Biljke koje u prirodi izazivaju fitofotodermatitis teško je nabrojati, jer ih ima mnogo. Vrtne biljke za koje se sigurno zna da izazivaju navedene promjene na koži, koje su naročito česte u podneblju u kojem mi živimo, listovi su peršuna, celera, rutvice i listovi, kao i stabljika paradajza, kao i listovi ruža. Različite korovske biljke i trave izazivaju iste promjene na koži.

Mjere prevencije

Osoba koja je jednom imala promjene na koži koje su okarakterizirane kao fitofotodermatitis, da bi spriječila naknadnu pojavu, treba izbjegavati kontakt s biljkama koje su već jednom dovele do oboljenja i istovremeno izlaganje suncu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.