NAŠA TEMA

Kako spriječiti trovanja hranom

Z. KARIĆ

14.6.2018

Trovanje hranom, poznato i kao bolest koja se prenosi hranom, javlja se kada se jede ili pije nešto što sadrži štetne klice, bakterije, viruse ili parazite. Ponekad bakterije proizvode toksine u hrani pa su oni ti koji uzrokuju probleme. Međutim, trovanje hranom može biti i smrtonosno. Trovanje je češće ljeti, a prvi razlog je taj da što su bakterije prisutne svuda u okolini, u tlu, zraku, vodi, kao i u tijelu ljudi i životinja.

Epidemijski oblik

Ovi mikroorganizmi rastu brže za vrijeme ljetnih mjeseci. Većina bakterija koje uzrokuju trovanja hranom rastu brže na temperaturi od 32 stepena Celzija. Međutim, čuvanje na neodgovarajućim temperaturama jedan je od glavnih razloga za pojavu bolesti uzrokovanih trovanjem hranom.

- Trovanje hranom se prepoznaje prema simptomatologiji ovog oboljenja i, prema najčešćem javljanju, u epidemijskom obliku. Bolesnik se žali na mučninu, povraćanje, proljevaste stolice, sa ili bez primjesa sluzi i krvi, grčeve i bolove u stomaku, groznicu i malaksalost. Javlja se nakon konzumiranja sumnjive hrane i uobičajeno je da više osoba koje su konzumirale tu hranu istovremeno imaju slične tegobe – kaže prim. dr. Nina Hrabač, infektolog u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu.

Termička obrada

Najčešća trovanja javljaju se, dodaje, kada hrana nije dovoljno termički obrađena. Posebno su osjetljivi meso, piletina, riba, jaja, majoneza, mlijeko i mliječni proizvodi, gljive i konzervirana hrana. Dešavaju se i trovanja sladoledom, kolačima, neopranim voćem i povrćem. Uzrok trovanja ovom hranom je kontaminacija raznim mikroorganizmima, a najčešće su: Salmonelle, toksini Stafilokoka, Ešerihija koli, Clostridium perfingens i botulinum, Listerije, Kampilobakter, virusi.


- Trovanje hranom je opasnije kod djece zbog brže dehidratacije, kod starijih osoba, bubrežnih bolesnika i bolesnika s oboljenjima jetre, kod osoba s dijabetes mellitusom i svih imunodeficitarnih bolesnika. Također, može biti vrlo opasno, pogotovo kod djece, zbog gubitka tečnosti, minerala i dehidratacije. Po život može biti opasno trovanje gljivama, botulizam, ali i trovanja drugim bakterijama mogu ugroziti zdravlje – navodi dr. Hrabač.

Kako spriječiti

Najvažnije je, kaže dr. Hrabač, konzumirati svježu i dobro termički obrađenu hranu. Potrebno je temeljito prati voće i povrće. Češće pranje ruku, pranje radnih površina, daski, escajga može spriječiti trovanje hranom. Potrebno je odvojiti sirovo meso i piletinu od ostalih namirnica, pratiti rok trajanja hrane, držati hranu koja se odmah ne konzumira u frižideru.

Liječenje - mirovanje i dijeta

Liječenje je najčešće simptomatsko, uz higijensko-dijetalni režim. Koriste se eubiotici i probiotici i nadoknada tečnosti i elektrolita peroralno ili u težim slučajevima putem infuzija. Preporučuju se mirovanje i laganija hrana, kao što su kuhana riža, mrkva, krompir, banane, prepečene jabuke i konzumiranje više tečnosti, supe i čaja.

Viroza ili trovanje

Simptomi trovanja hranom i želučane viroze su slični, rekla je dr. Nina Hrabač, osim što kod stomačne viroze najčešće bolest počne bolovima u trbuhu i viroza malo duže traje. Vrijeme inkubacije je nešto duže, od 24 do 49 sati, dok se kod trovanja hranom prvi simptomi brže jave nakon pola sata do 72 sata od konzumiranja sumnjive hrane.

Kada tražiti pomoć ljekara

1. Ako proljev traje duže od tri dana

2. Često povraćanje traje duže od dva dana

3. Vidite krv u stolici

4. Imate temperaturu iznad 38,3 stepena Celzija

5. Srce ubrzano lupa

6. Imate problema s disanjem

7. Osjećate bolne grčeve u trbuhu

8. Vidite dvostruko

9. Imate problema s gutanjem i pomicanjem dijelova tijela

Brzo razmnožavanje

Bakterije se razmnožavaju u toploj i vlažnoj sredini. U odgovarajućim uvjetima od jedne bakterije može se za osam sati razviti nekoliko miliona, a za 12 sati i nekoliko milijardi novih bakterija. To znači, ako je hrana kontaminirana, čak i vrlo malim brojem bakterija, te ako je ostavite preko noći izvan frižidera, do kritične kontaminacije može doći već sljedećeg dana. U tom slučaju samo jedan zalogaj može izazvati bolest, odnosno trovanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.