ZDRAVLJE U KUĆI

Koja hrana briše celulit

Avaz.ba

20.6.2018

Anticelulitna dijeta raznolika je i bogata okusima, a učinak se vrlo brzo primjećuje. Unos kalorija treba biti ograničen, ali samo mršavljenje nije dovoljno za nestanak narandžine kore. Celulit ćete pobijediti jedino pravilnim izborom namirnica i tjelesnom aktivnošću.

Riba i perad

Namirnice koje treba izbjegavati su suhomesnati proizvodi, crveno meso, grickalice, slatkiši, pržena hrana, razni umaci, gazirana pića i alkohol.

Prehrana namijenjena za borbu protiv omraženih jastučića temelji se na voću i povrću, žitaricama i namirnicama od cjelovitih zrna, ribi, bijelom mesu peradi i nemasnim mliječnim proizvodima. Trebala bi uključivati dobre masnoće, poput maslinovog ulja.

Jela su jednostavna, bogata začinskim biljem, pa obroci nisu bljutavi. Važno je držati se preporučenih načina pripreme namirnica i izbjegavati prženje na ulju. Treba piti najmanje dva litra tekućine dnevno, najbolje vodu.

Preporuka je da svaki obrok ima određeno vrijeme, recimo doručak u 8 sati, užina u 10, ručak u podne, poslijepodnevna užina u 16, a večera u 18 sati. Preporučuje se jesti manje masne hrane, ali dovoljno kvalitetnih bjelančevina.

Izmjena tvari

Piletina, puretina i crveno meso bogati su aminokiselinama i L-karnitinom, koji, uz vježbanje, jačaju tonus mišića i smanjuju masne jastučiće. Dobro ih je začiniti kurkumom, čilijem, ruzmarinom i đumbirom, koji dodatno potiču izmjenu tvari. Odličan dodatak prehrani su bjelančevine sirutke, jer ti pripravci ne sadrže šećere, masti ni holesterol.

Za bolju probavu dobro je uzimati probiotike, u jogurtima ili kao dodatak prehrani, jer se tako pospješuje izbacivanje štetnih tvari iz organizma. Za reguliranje stolice poželjno je, uz hranu bogatu prehrambenim vlaknima (integralne žitarice, voće i povrće), uvrstiti u prehranu prirodne laksative, poput suhih šljiva, pšeničnih klica, lanenih sjemenki i zobene kaše.

Vitamin C

Treba napraviti prirodnu detoksikaciju svježim voćem, a najbolji izbor su bobičasto i citrusno voće te jabuke. Celulit izgleda gore ako je vezivno tkivo slabo, a kako biste ga održali čvrstim, jedite hranu bogatu antioksidansima, poput narandži, jagoda, brokule, paradajza i graška, jer obiluju vitaminom C.

Prirodni diuretici

Od namirnica, jedite artičoke, kupusnjače, šparoge i ananas, jer djeluju kao prirodni diuretici, odnosno pomažu izlučivanje suvišne tekućine i detoksikaciju organizma. Jednostavnije, recept za borbu protiv celulita je tipična mediteranska kuhinja, koja ne samo da prevenira nastanak celulita nego čini dobro i cijelom organizmu.

Plava riba

Isplanirajte jelovnik i pokušajte barem jednom sedmično uključiti plavu ribu - inćune, srdele, skušu ili tunu. Plava riba ima izuzetno visok postotak omega-3 masnih kiselina, koje imaju pozitivan efekt na stabilnost i jačinu ćelijske membrane, a upravo to smanjuje mogućnost pojave celulita na tijelu.

Vitamin B6

Važnu ulogu imaju i banane - bogate su kalijem i vitaminom B6, koji djeluju protiv zadržavanja tekućine. Sadrže i magnezij, koji štiti od stresa i debljanja koje se s njim povezuje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.