ZDRAVLJE U KUĆI

Bez cinka teže do potomstva

"Zdravlje u kući"

1.8.2018

Cink je element u tragovima koji utječe na aktivnost oko stotinu enzima u organizmu. Ovaj element je drugi iza željeza po svojoj koncentraciji u tijelu. Cink ima bitnu ulogu u jačanju imunološkog sistema, neophodan je za sintezu DNK, za zarastanje rana, a podržava zdrav rast i razvoj tijela.

Iako je stvarna količina cinka koju bi svaka osoba trebalo unijeti veoma mala, efekti ovog čudesnog elementa su ogromni. Cink se nalazi u ćelijama širom tijela.

 Gdje ga naći

On igra ulogu u ćelijskoj podjeli, rastu ćelija, zarastanju rana i raspadu ugljenih hidrata. Cink je potreban za rad čula mirisa i ukusa. Također poboljšava djelovanje insulina.

Cink se može naći u raznim namirnicama koje bilo ko od nas unosi svakodnevno. Najviše cinka sadrže ostrige, ali nije zanemarljiv izvor ovog elementa ni crveno meso (junetina, svinjetina, janjetina) pa i meso peradi.

U ribi ga nema mnogo. Cink se, međutim, može naći u drugim plodovima mora (lignje, dagnje, račići, surimi…), integralnim žitaricama, grahu, mahunarkama, orasima, mliječnim proizvodima. Naravno, postoje i suplementi cinka.

Nije samo stvar naći namirnice koje ga imaju i uvrstiti ih u jelovnik, već je tu od značaja i apsorpcija ovog elementa. Cink iz hrane životinjskog porijekla lakše se apsorbira od cinka iz biljaka, jer u biljkama postoji fitinska kiselina koja smanjuje njegovu apsorpciju.

 Kako prepoznati manjak

Uopšteno gledano, kada neko pati od nedostatka cinka, to je zato što je unos neadekvatan. Cink se tada ili slabo apsorbira ili su povećane potrebe organizma za ovim elementom.

Koji su to simptomi koji ukazuju na nedostatak cinka? Usporen rast, dijareja, gubitak kose, usporeno ili odloženo seksualno sazrijevanje i impotencija, smanjen apetit, bijele tačke na noktima, lezije na koži i očima.

Kada bi se sav cink iz tijela stavio na vagu, izmjerili bismo svega 2 do 3 grama ovog elementa. Uglavnom se nalazi u mišićima i kostima pa su zato rijetko potrebni dodatni suplementi cinka ukoliko se hranite na zdrav način uz povrće, voće i, naravno, proteine životinjskog i biljnog porijekla.

 Element za kvalitet sperme

Neko bi rekao da je cink pravi muški element, jer ga muškarci moraju unositi više nego žene, ali nije baš tako. Cink je jako potreban trudnicama i dojiljama, a muškarcima zato što je ovaj element u sastavu sperme, pa što je muško seksualno aktivnije, mora unositi hranu sa više cinka.

Ako se odlučite za suplementaciju cinka, ne uzimajte više nego što je preporučeno. Cink možete naći u sastavu multivitamina, odnosno oligominerala. U prelaznim mjesecima (jesen–zima–proljeće) kada je puno oboljelih od prehlade i gripe, u preventivi može pomoći dodatno uzimanje cinka i C vitamina u tabletama.

Pretjerana upotreba cinka može uzrokovati mučninu, povraćanje i groznicu, jer previše ovog minerala može ometati metabolizam drugih minerala. Dakle, kao i u svemu ostalom, budite umjereni.

Koliko je cinka dovoljno?

- Bebama do 6 mjeseci starosti 2 mg dnevno, od 7 d0 9 mjeseci 3 mg dnevno.

- Djeci od 1 do 3 godine 3 mg dnevno, a od 4 do 8 godina treba im 5 mg.

- Na početku puberteta, od 9 pa do 13 godina dnevne potrebe iznose 8 mg.

- Muškarci od 14 i više godina trebaju svakodnevno uzimati 11 mg cinka.

- Djevojkama od 14 do 18 godine dovoljno je 9 miligrama dnevno, a onima sa 19 i više godina 8 mg dnevno.

- Trudnicama, međutim, treba dnevno 11 mligrama cinka, a dojiljama više nego svima ostalim – 12 mg dnevno. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.