ISTRAŽIVANJA

Sjemenke lana čuvaju dojke

Najbolji izvor su žitarice punog zrna, sjemenke, mekinje, orašasti plodovi i leguminoze.

Imaju jako antioksidativno djelovanje. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

7.11.2018

Žene bi obavezno trebale jesti sjemenke lana i kruh koji ga sadrži, jer su u prvoj studiji ove vrste kanadski istraživači dokazali da se tako smanjuje rizik od raka dojke za 28 posto u postmenopauzalnih žena, a konzumacija hljeba od lana za 26 posto i kod žena prije menopauze te onih poslije. 

Sjemenke lana su najbogatiji izvor antikancerogenih lignana, polifenola koji imaju jako antioksidativno djelovanje i antiestrogeni efekt. Nažalost, u većini hrane koju jedemo nema lignana. Najbolji izvor su žitarice punog zrna, sjemenke, mekinje, orašasti plodovi i leguminoze.

No, oni pružaju tek oko 0.25 do 1.0 miligrama lignana na 100 grama. Svijetli primjer su sjemenke lana s 335 mg na 100 grama, sezama s 132 mg i slanutak 35 mg. Iako sjemenke lana i sezama sadrže preko 100 puta više lignana od drugih namirnica imajte na umu da ulje lana obično uopće ne sadrži lignane.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.