BRINITE SE O SEBI

Bolest ispisana na licu

Tamni kolutovi i fleke na vratu mogu se javiti zbog pretjeranog unosa šećera

Neke bolesti ponekad je moguće prepoznati po izgledu lica. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

21.1.2019

Ako primijetite promjene na koži kakvih prije nije bilo, ne bi bilo loše da se posavjetujete sa ljekarom. Neke bolesti ponekad je moguće prepoznati po izgledu lica. 

Tako su žute mrlje oko usta, očiju i nosa čest simptom visokog holesterola, što se lako može provjeriti ako na nekoliko dana iz ishrane izostavite masnu hranu.

Ispucali kapilari

Ispucala usta, naročito u uglovima, znak su nedostatka vitamina grupe B. Ako su prisutne i naslage na jeziku, onda je gotovo sigurno da organizmu nedostaju ovi vitamini koji jačaju imunitet i štite od upala. Vegetarijancima često nedostaje, kao i osobama koje izostavljaju mlijeko i mliječne proizvode, jaja i ribu.

Ispucali kapilari najčešće su posljedica kontinuiranog konzumiranja alkohola. Pretjerivanje s cigaretama i ljutom hranom također ih može izazvati, a kada se jednom pojave, kapilari se više ne povlače.

Akne na bradi odraz su rada hormona u danima menstruacije. Ukoliko su stalno prisutne, konsultirajte se s ginekologom jer mogu ukazivati na policistične jajnike.

Tamni kolutovi i fleke na vratu mogu se javiti zbog pretjeranog unosa šećera. Fleke mogu biti prvi signal povećanog rizika za nastanak dijabetesa tipa 2. Posjeta ljekaru je obavezna i izbjegavanje slatkiša.

Malo tečnosti

Ako je koža suha, a usne se uz to još i gule, to bi moglo značiti da unosite premalo tečnosti, odnosno da patite od dehidracije. Ali, to može biti i nagovještaj mnogo ozbiljnijeg zdravstvenog problema - hipotireoze, niskog nivoa hormona štitne žlijezde. Može se raditi i o dijabetesu.

Mrlje na kapcima 

Oni koji imaju holesterolom ispunjene lezije na kapcima mogu biti pod većim rizikom od srčanih oboljenja. Prema danskoj studiji iz 2011. u kojoj je učestvovalo 13.000 pacijenata, njih 4 posto imali su takve mrlje na kapcima. Kod njih je šansa od razvoja otvrdnuća arterija bila 70 posto veća nego kod drugih koji nemaju lezije. 

Vrećice ispod očiju

Otečene oči umornog izgleda s vrećicama ispod njih mogu upozoravati na hronične alergije koje šire krvne sudove. U osjetljivoj koži ispod očiju to izaziva natečenost i tamne kolutove ljubičasto-plave boje.


Osipi i mrlje 

Određeni probavni problemi mogu se pojaviti kao promjene na koži lica. Tako crvene kvržice koje svrbe mogu biti naznaka celijakije, autoimunog poremećaja kod kojeg tijelo ima reakciju na gluten. Osip u obliku leptira preko jagodica i nosa zna biti znak lupusa - hronična autoimuna bolest koja zahvata kožu, zglobove, bubrege i jetru.

Promjena boje tena

Čak i male promjene u boji tena mogu ukazivati na to da nešto nije kako treba.

Bljedilo može biti znak anemije, žućkasta boja može ukazivati na bolest jetre, a plavi ton na usnama ili noktima može upućivati na bolesti srca ili pluća.

Šta znače pjege  

Znojenje nije jedini znak na osnovu kojeg možete zaključiti da imate hormonalne probleme. Pjege na licu mogu se pojaviti zbog starenja ili zbog izloženosti suncu, ali neke mogu značiti i da vam je hormonalni sistem poremećen. To se najčešće dešava kod žena u trudnoći.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.