SIMPTOMI

Ako osjetite ove simptome, idite ljekaru

Zbog ovih pet simptoma ne treba zvati hitnu pomoć, već su oni znak da vam je potreban liječnički pregled

Žučni kamena može izazvati bol u trbuhu. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

20.2.2019

Neki se boje da će ih ljekari smatrati hipohondrima, dok drugi misle da je odlazak liječniku znak slabosti. Oba stava su pogrešna, jer postoje neki simptomi za koje se liječnici nadaju da ih pacijenti neće ignorirati.  

Ovo nije popis simptoma zbog kojih morate zvati hitnu pomoć, kao što je bol u prsima, niti su očiti, poput kvržice u dojci ili testisima. Ovo je pet simptoma koje, prema preporukama liječnika, ne treba ignorirati.

1. Problemi s uriniranjem

Teškoće pri mokrenju mogu biti znak karcinoma prostate ili uvećanja prostate koja pritišće cijev kojom urin izlazi iz mjehura. Ostali simptomi raka koje ne treba zanemarivati su učestala potreba za mokrenjem noću, osjećaj žarenja ili bol pri mokrenju.

Prema podacima zdravstvenog sistema Velike Britanije, godišnje se u toj zemlji dijagnosticira čak 40.000 slučajeva karcinoma prostate.

2. Neobična stolica

Proljev je jedan od manje poznatih simptoma žučnih kamenaca koji mogu izazvati bol u trbuhu ako se blokira neki od žučnih vodova. Ako se skupi previše žuči u tijelu, dolazi do proljeva.

Stolica koja jako zaudara ili je neobične boje također može biti simptom istog oboljenja.

 3. Madeži

Madeži se možda čine kozmetičkim problemom koji ne zaslužuju odlazak liječniku, no oni mogu biti rani znak raka kože. Liječnici upozoravaju da obratite pažnju na:

- madeže s nepravilnim obojenjem (većina madeža je u jednoj ili dvije boje, a većina melanoma ima više boja),

- madeže neravnih rubova (madeži su većinom ovalnog oblika s glatkim rubovima),

- krvarenje, crvenilo i upaljene te otečene madeže kao i one koji iznenada narastu (većina madeža je širine olovke).

4. Bol u gornjem dijelu leđa nakon spavanja

Konstantna bol u gornjem dijelu leđa je također važan znak bolesti. Može biti riječ o iščašenju diska, a ne samo lošem držanju.

 5. Fantomski mirisi

"Phantosmia" je medicinski izraz kojim se označava stanje u kojem osoba osjeća mirise kojih zapravo nema. Ona može biti znak Alzheimerove bolesti, epilepsije i predstavlja jednu vrstu halucinacije. Miris koji osjeća samo ta osoba često je neugodan.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.