KORISNO

Mozak novi biomaterijal – lijek za aneurizme

Aneurizme u mozgu su u većini slučajeva promjera manjeg od 2,5 cm, vrećastog (sakularnog) su oblika, a ponekad mogu biti male i bobičaste (septirane).

Aneurizme su neprimjećene i neliječene. Ilustracija

Zdravlje u kući

29.1.2020

Američki naučnici s Northern Arizona University, razvili su biomaterijal na bazi polipropilen glikola zvan PPODA-QT, koji je sličan ljudskom tkivu, a koristi se za liječenje aneurizmi u mozgu i poboljšanje ishoda nakon hemoragijskog moždanog udara. Aneurizme u mozgu su u većini slučajeva promjera manjeg od 2,5 cm, vrećastog (sakularnog) su oblika, a ponekad mogu biti male i bobičaste (septirane). Nažalost, u velikom broju slučaja aneurizme mozga su neprimijećene i neliječene. U SAD-u godišnje u oko 30.000 slučajeva dolazi do puknuća aneurizme. Samo se svaka četvrta osoba uspije u potpunosti oporavati nakon puknuća aneurizme.  

Istraživanje koje su proveli američki liječnici s Mayo Clinic potvrdilo je da je dijabetes neovisan faktor rizika za razvoj zatajivanja srca. Naime, ovo istraživanje proširuje prethodne spoznaje i pokazuje da čak i bez poznate srčane strukturne abnormalnosti i s normalnom ejekcijskom frakcijom, pacijenti s dijabetesom i dalje su pod povećanim rizikom od zatajivanja srca u usporedbi s osobama koje nemaju dijabetes.

Doktori se nadaju da će ova studija pružiti snažne temelje za daljnja ispitivanja dijabetesa i zatajivanja srca. Inače, srčani problemi su uobičajeni kod osoba koje imaju dijabetes. Zapravo, oko 33 posto ljudi u SAD-u koji su primljeni u bolnicu zbog zatajivanja srca, također je imalo i dijabetes.    

Analiza 28 studija u kojoj je sudjelovalo više od 21.000 djece, pokazala je da djeca koja piju punomasno mlijeko, imaju 40 posto manji rizik od razvoja prekomjerne tjelesne težine ili pretilosti nego djeca koja piju mlijeko s manjim udjelom mliječne masnoće. Ovi rezultati su u suprotnosti s postojećim smjernicama koje djeci preporučuju da piju kravlje mlijeko sa smanjenim udjelom masnoće umjesto punomasnog mlijeka kada napune dvije godine, kako bi smanjila rizik od pretilosti i pridruženih komplikacija.

Inače, treba istaknuti da masnoće u mlijeku pružaju djeci kalorije i sadrže važne vitamine.

Izgleda da prakticiranje mediteranske prehrane nakon transplantacije bubrega može pomoći u očuvanju funkcije bubrega, ukazuje nova studija. Inače, poznato je da transplantacija bubrega može spasiti život, no i da unutar deset godina u trećine primatelja dolazi do slabljenja funkcije bubrega. Valja podsjetiti da je mediteranska prehrana bogata ribom, voćem, povrćem, mahunarkama, orasima i maslinovim uljem te manjim udjelom mlijeka i mesa.

Rezultati ove studije pokazali su da primjena mediteranske prehrane smanjuje rizik od slabljenja funkcije bubrega i zatajenje bubrega u osoba kojima je transplantiran bubreg.

Analiza devet studija u koje je bilo uključeno više od 750.000 ispitanika, pokazala je da redovita tjelovježba može značajno smanjiti rizik od sedam karcinoma, i to od raka dojke, raka debelog crijeva, raka endometrija, raka bubrega, raka jetre, multiplog mijeloma i ne-Hodgkinovog limfoma.

Također, treba istaknuti da se pokazalo da što je neko više vježbao, to je njegov rizik od karcinoma bio manji. Inače, preporučuje se tri do pet sati umjerene tjelesna aktivnosti ili jedan do tri sata intenzivnije aktivnosti sedmično.

Valja istaknuti, da ova analiza ne dokazuje da vježbanje smanjuje rizik od raka, već samo da postoji jaka povezanost. Smatra se da ljekari trebaju poticati odrasle osobe da vježbaju kako bi smanjili svoj rizik od raka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.