UPOZORENJE

Simptomi dijabetesa javljaju se i u ustima

Desni budu crvene, otečene ili krvare, povećava se razmaka između zuba, suha usta, javlja se neprijatan zadah koji ne nestaje ni nakon pranja zuba

Smanjena proizvodnja pljuvačke izaziva karijes. Facebook

Z. K.

10.5.2023

Dijabetes se naziva globalnom epidemijom jer broj oboljelih od njega u svijetu raste do nivoa koji je bio nezamisliv prije samo nekoliko decenija.

Postoji nekoliko razloga za ovu pojavu, od kojih je najznačajniji promjena načina života koju karakterizira veći unos visokokaloričnih namirnica i smanjena fizička aktivnost.

Određeni znaci

Stomatolog Amanda Šihan (Shihan) napominje da se određeni znaci dijabetesa mogu pojaviti i u našim ustima.

- Dijabetes je stanje u kojem tijelo nije u stanju da samostalno kontrolira nivo šećera u krvi. Naime, visok nivo šećera u krvi u većini slučajeva može rezultirati povećanjem šećera u pljuvački, što može oštetiti naše zube i desni - objašnjava ona.

Kako dodaje, smanjena proizvodnja pljuvačke može štetno utjecati na naše oralno zdravlje zbog sposobnosti pljuvačke da štiti i čisti usnu šupljinu, a samim tim povećava šansu za razne bolesti desni i karijes.

Iako ih nije uvijek lako uočiti, simptomi dijabetesa koji se javljaju u ustima uključuju desni koje su crvene, otečene ili krvare, povlačenje desni, povećanje razmaka između zuba, suha usta, neprijatan zadah koji ne nestaje ni nakon pranja zuba.

Porodična anamneza

Ostali znakovi koji mogu ukazivati na dijabetes su i suha koža, svrbež kože i infekcije kože koje se često ponavljaju.

Osim ovdje navedenih simptoma, faktor koji povećava rizik svakako je porodična anamneza. Ako je neko u vašoj užoj porodici dijabetičar, spadate u rizičnu skupinu. Stoga je važno pratiti simptome i signale koje tijelo šalje i na vrijeme se pobrinuti da ova ozbiljna bolest ne naruši ravnotežu u vašem organizmu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.