SAVJETI

Kako se zaštititi od uboda komaraca

Iako je ovaj sprej jako djelotvoran, treba izbjegavati upotrebu alkohola ukoliko je namijenjen dječijoj koži

Od biljaka napravite sprej protiv komaraca. Express.

Z. K.

29.5.2023

Ljeto pored lijepog vremena sa sobom donosi i neprijatne ubode komaraca. Iako su oni samo po sebi iritantni, u ovom periodu je zaštita protiv malih krvopija posebno bitna, jer stručnjaci upozoravaju da upravo putem njih može doći do širenja zaraza. 

U te svrhe možete da se poslužite kupovnim sprejevima punim hemikalija, ili da se odlučite za mnogo prirodniju varijantu.

Veoma učinkovite

- Mnoge biljke imaju esencijalna ulja koja imaju sposobnost da blokiraju centre za disanje kod komaraca, pa su veoma učinkovite u borbi protiv njih. Među takve biljke spadaju nana, lavanda, hajdučka trava, ali i kamilica - kaže dr. Ljubinka Stojković, fitoterapeut.

Ove biljke su rasprostranjene na našim područjima, nisu skupe i učinkovite su. Za početak će vam biti potrebna: voda, medicinski alkohol, menta i lavanda. Šolju vode prokuhajte, pa u vrelu vodu stavite 3-4 kašike sušenog bilja po izboru, a najbolje bi bilo da je miješano. Tome možete dodati i kamilicu ili hajdučku travu.

Poklopite, i ostavite da tako stoji dok se ne ohladi. Na kraju dobiveni rastvor pomiješajte s malo alkohola, sipajte u bočicu sa raspršivačem i vaš sprej je gotov.

Vodeni rastvor

Iako je ovaj sprej jako djelotvoran, dr. Stojković naglašava da treba izbjegavati upotrebu alkohola ukoliko je sprej namijenjen dječijoj koži.

- Alkohol svakako treba izostaviti ako se radi o djeci, jer to nije prilagođeno njihovoj koži. U tom slučaju možete da se odlučite za vodeni rastvor, koji je također učinkovit, ili da dodate limunov sok ili jabukovo sirće – savjetuje Stojković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.