VAŽNO

Ove stvari koristimo svakodnevno, a mogu nam naštetiti

Mogu biti uzrok bubuljica na licu, neprijatnih mirisa, ali i ozbiljnijih zdravstvenih problema

Slušalice za uši kao i novac su leglo bakterija. Best Buy

Z. K.

17.6.2023

Ma koliko god vodili računa o ličnoj higijeni ili o prostoru u kom živite, neke stvari prosto ne možete nikada u potpunosti da očistite od bakterija. Predmeti koji su leglo zaraze mogu biti uzrok bubuljica na licu, neprijatnih mirisa, ali i ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Ekran mobilnog telefona 

Vaš mali pametni prijatelj ima deset puta više bakterija od prosječne kade u kupatilu, pa vam predlažemo da počnete da koristite antibakterijski gel i čistite ga bar jednom dnevno. Bakterije se posebno zadržavaju u pukotinama slomljenog ekrana na mobilnom telefonu.

Slušalice za uši 

Korištenje prljavih slušalica može izazvati infekciju uha. Koristite staru četkicu za zube da uklonite prljavštinu sa slušalica, a zatim ih obrišite peškirom koji je natopljen sapunom i toplom vodom.

Tastatura i miš 

Prestanite da čitate i pogledajte tastaturu. Vidite li mrvice, prašinu? Vaša tastatura i miš imaju čak pet puta više bakterija više nego lavabo u kupatilu. Pokušajte da ih očistite antibakterijskim maramicama. Treba često brisati i sto na kojem stoje tastatura i miš.

Novac 

Novac i računi iz prodavnice su najveći izvori prljavštine, bakterija i zaraze. Zato pokušajte da koristite karticu što je više moguće kako se ne biste morali previše baviti njima.

Kese za kupovinu 

Činite sjajnu stvar za svoju okolinu tako što nosite pamučne torbe za kupovinu, tako da ne morate da koristite plastične, ali kada ste ih posljednji put oprali? Kese koje ne perete pune su prljavštine i treba ih redovno prati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.