ISTRAŽIVANJA

Gotovo 45 posto ljudi nema ovu kost u tijelu

Tokom koračanja zglobovi palca i petog prsta imaju sposobnost kao da je riječ o stativu

Nožni prsti igraju važnu ulogu u ravnoteži. Vibrant skin bar

Z. K.

24.8.2023

Sigurno ne znate koliko zglobova imate u svom tijelu, ni da li je isti broj kao i kod većine drugih. Iako može izgledati kao kandidat za najbesmisleniji dodatak na ljudskom tijelu, vaši mali prstići rade svoj posao, i to dobro. Više se ne koriste za držanje za drveće, oni i vaši drugi nožni prsti, sada igraju važnu ulogu u ravnoteži i hodanju.

Veća odgovornost

Mali prst na nozi preuzima veću odgovornost za to nego njegovi prijatelji jednako čudnog izgleda.

- Tokom koračanja zglobovi palca i petog prsta te peta imaju sposobnost hodanja kao da je riječ o stativu. Ako uklonite jedan dio tog tronošca, izgubit ćete ravnotežu - rekao je dr. Sung, ljekar u „White Memorial Medical Group“.

Dakle, koliko zglobova imamo na tako važnom prstu? Odgovor je, pokazalo se, jedan ili dva. Studija iz 2012. bavila se tim pitanjem, nakon što se lično iskustvo tima sukobilo s onim što su pročitali u medicinskim udžbenicima.

Rendgensko snimanje

- Uobičajeno je shvatanje da peti nožni prst ima tri kosti s dva interfalangealna zgloba. Međutim, naše iskustvo pokazuje da značajan broj ima samo dvije kosti nožnog prsta s jednim interfalangealnim zglobom - napisao je tim u svojoj studiji.

Tim je pregledao 606 pacijenata koji su podvrgnuti rendgenskom snimanju stopala osam sedmica. Zatim su sjeli i prebrojali kosti i zglobove. Otkrili su da 55,3 posto pacijenata ima tri kosti s dva zgloba, dok 44,4 posto ima dvije kosti s jednim zglobom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.