VAŽNO

Namirnice koje izazivaju visok pritisak

Alkohol direktno podiže krvni pritisak i dalje djeluje na oštećenje zidova krvnih sudova

Pazite na potencijalne opasnosti. Facebook

Z. K.

11.10.2023

Bez obzira na najnovija istraživanja, postoje određene namirnice koje treba izbjegavati u ishrani ako imamo visok krvni pritisak. Dakle, ako primjenjujete ishranu za visok krvni pritisak da biste pomogli sebi da upravljate svojim stanjem, obavezno pazite na ove tri potencijalne opasnosti.

Izbjegavati alkohol 

Ljudi sa visokim krvnim pritiskom ne bi trebalo da piju alkohol. Dok su studije pokazale da nizak nivo unosa alkohola može imati zaštitne efekte na srce i možda može da smanji rizik od razvoja visokog krvnog pritiska, u istraživanjima se jasno navodi da je konzumiranje alkohola kod postojećeg visokog krvnog pritiska nezdravo.

Alkohol direktno podiže krvni pritisak i dalje djeluje na oštećenje zidova krvnih sudova, što može dodatno podići krvni pritisak i otežati liječenje, a istovremeno povećava rizik od komplikacija.

So 

Kod nekih ljudi, konzumiranje previše soli može znatno pogoršati visok krvni pritisak. Kod drugih, ista količina soli koja se konzumira možda neće imati nikakav utjecaj. Problem je u tome što nijedan ljekar ili naučnik ne može da kaže kakva je situacija s određenim pacijentom dok ne bude prekasno.

Zdrava ishrana

Ovo, u kombinaciji sa činjenicom da je previše soli loše za srce, bez obzira na status krvnog pritiska, znači da se prije svega smanjena količina natrija preporučuje kao dio zdrave ishrane. Ove preporuke posebno su važne kod reguliranja sekundarnog visokog krvnog pritiska zbog problema s bubrezima.

Iako u početku može da nam bude teško da usvojimo ishranu sa niskim sadržajem natrija, naše čulo ukusa brzo će se prilagoditi ako se ovih pravila pridržavamo nekoliko sedmica.

Masti su loše

Zasićene masti i trans masti loše su i za srce i za krvne sudove. Pošto je cirkulatorni sistem već pod velikim stresom zbog visokog krvnog pritiska, dodatni napor može biti razoran.

Uravnotežena ishrana za visok krvni pritisak treba da uključuje oskudne količine zasićenih i trans-masti (crveno meso, brza hrana) i umjerene količine drugih masti (masline, ulje kanole), uz izbjegavanje tropskih ulja. Umjesto crvenog mesa, uživajte u ribi, živini, sjemenkama, orašastim plodovima i grahu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.