SVE VEĆI BROJ ALERGIČNIH

Bolest 21. stoljeća: Alergija koja izaziva i osip

Karakteristično za one alergične na polen je kihanje u serijama, zapušenost nosa, svrab u nosu i očima, kašalj, umor, loš kvalitet sna

Alergija na polen ambrozije. Twitter

N. H. / Novosti.rs.

14.10.2023

Zbog alergije na ambroziju pune su ljekarske ordinacije, a sve je više pacijenata koji uz respiratorne tegobe izazvane polenom, imaju i osip na koži, koji se uporno vraća i poslije primjenjene terapije, a javlja se na rukama, nogama, čak i dlanovima.

Ljekari kažu da se kod 10 posto alergičnih osim respiratornih tegoba, javlja i alergijski ekcem.

Promjene na koži

Doktorica Sofija Varagić Ivanović je u razgovoru za „Novosti.rs“ objasnila kako su ove promjene na koži praćene intenzivnim svrabom.

- Osip i svrab se javljaju 24 do 48 sati nakon izlaganja polenu ambrozije. Takav osip duže opstaje na koži, vrlo je uporan i obično nestaje spontano nakon dvije do tri sedmice i uz primenu terapije znatno brže se povlači – kazala je doktorica.

Varagić Ivanović je rekla da se prvo treba početi sa izbjegavanjem izlaganja polenu koliko god je to moguće. Sljedeći nivo je primjena lijekova, ali negdje oko 30 posto pacijenata ne reaguje na njih pa se savjetuje i alergenska imunoterapija.

Genetska predispozicija

Simptomi alergije, kao i pojava alergijskog ekcema mogu se pogoršati djelovanjem nekih spoljnih faktora, kao što su duhanski dim, jaki mirisi ili zagađeni zrak, napomenula je u nastavku.

Istraživanja pokazuju da se ispoljavanje alergijske reakcije na polen ambrozije javlja ako pacijent ima genetsku predispoziciju, što će zajedno sa faktorima spoljašnje sredine doprinijeti ispoljavanju ovih reakcijia. Može se ispoljiti u svim životnim dobima.

Karakteristično za one alergične na polen je kihanje u serijama, zapušenost nosa, svrab u nosu i očima, kašalj, umor, loš kvalitet sna.

Alergijske reakcije izazvane ambrozijom su uzrok onoga što se danas zove bolest 21. stoljeća, zato što je broj pacijenata u stalnom porastu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.