SAVJETI

Kako su povezani dijabetes i prekomjerna tjelesna težina

Vodiči preporučuju da osobe s preddijabetesom treba da izgube oko 10 posto tjelesne mase kako bi spriječile razvoj tipa 2 dijabetesa

Osobe s dijabetesom mogu poboljšati metaboličku kontrolu bolesti. Tata 1mg Capsules

Z. K.

21.12.2023

U osnovi nastanka dijabetesa tipa 2 je genetski uvjetovana inzulinska rezistencija, praćena defektom sekretorne sposobnosti pankreasne beta ćelije. Inzulinska rezistencija se ne javlja samo kod pacijenata s dijabetesom, već i kod niza drugih oboljenja, prvenstveno gojaznosti.

Aktiviranje gena

Iako genetika ima važnu ulogu u razvoju dijabetesa, prekomjerna tjelesna masa može povećati rizik od aktiviranja gena povezanih s dijabetesom. Prevencija i kontrola prekomjerne tjelesne mase kroz zdravu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i druge zdrave životne navike ključne su strategije u prevenciji nastanka dijabetesa tipa 2.

Vodiči preporučuju da osobe sa preddijabetesom treba da izgube oko 10 posto tjelesne mase kako bi spriječile razvoj tipa 2 dijabetesa. Uvođenje redovne fizičke aktivnosti ima brojne prednosti, prije svega u redukciji tjelesne mase, nivoa lipidnih parametara i poboljšanju osjetljivosti na inzulin. Osobe s dijabetesom mogu poboljšati metaboličku kontrolu bolesti održavanjem normalne uhranjenosti.

Pojedina terapija za dijabetes povećava rizik za povećanje tjelesne mase, prije svega preparati sulfonilureje i inzulinska terapija. S druge strane, prema aktuelnim terapijskim preporukama, kod gojaznih osoba s tipom 2 dijabetesa, naročito onih s pridruženim kardiovaskularnim bolestima, terapija izbora su metformin i lijekovi iz grupe agonista glukagonu sličnog peptida 1 i inhibitora Na-glukoznog kontraspotera 2.

Važni lijekovi

Ovi lijekovi povoljno utječu na tjelesnu masu, u smislu njenog smanjenja, što dodatno utječe na popravljanje metaboličkih parametara (smanjenje krvnog pritiska, lipidnih parametara, popravljanje bubrežne i kognitivne funkcije).

Utjecaj fizičke aktivnosti

Redovna fizička aktivnost je važan i sastavni dio terapije dijabetesa, ali i dalje predstavlja veliki terapijski izazov, kako za ljekare, tako i za osobe sa dijabetesom. Poznato je da redovna fizička aktivnost smanjuje kardiovaskularni rizik, jer pomaže u postizanju ciljnih vrijednosti glikemije, lipidnih parametara, poboljšanju endotelijalne funkcije i tjelesnog sastava. 

Preporuka za sve odrasle osobe s dijabetesom je 150 minuta fizičke aktivnosti sedmično, s ne više od dva konsekutivna dana bez fizičke aktivnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.