OTVORENA KOMUNIKACIJA

Pet ključnih tema o kojima bi roditelji trebali razgovarati s tinejdžerima

Vrlo su radoznala i žele sve istraživati i isprobavati

Roditelji: Razgovor s tinejdžerima. Facebook

D. R.

22.1.2024

U burnoj fazi adolescencije, djeca prolaze kroz tjelesne, ali i psihološke promjene. Vrlo su radoznala i žele sve istraživati i isprobavati. Stoga je važno da roditelji tokom ovog razdoblja uspostave otvorenu komunikaciju. 

Ovo je pet ključnih tema o kojima bi svi roditelji trebali razgovarati sa svojom djecom.

Njihovi ciljevi

Roditelji trebaju pokrenuti raspravu o interesima i potencijalnim karijerama svojih tinejdžera. Važno je da razgovor bude otvoren te da se fokusira na njihove težnje, a ne na očekivanja roditelja.

Romantični odnosi i veze

Trebamo ih upozoriti na složenost romantičnih odnosa, naglašavajući aspekte poput poštovanja i slično. Ključno je stvoriti siguran prostor za razgovor kako bi se djeca mogla lakše povjeriti ili tražiti savjet. Također, važno je da ih upozorimo na toksične veze.

Pritisak vršnjaka

Važno je naučiti djecu kako se zauzeti za sebe. Trebamo ojačati njihovo samopouzdanje, kako ih ne bi bilo strah reći "ne". Ovo će ih pripremiti za efikasno suočavanje s pritiskom vršnjaka, piše "TheHealthSite".

Mentalno zdravlje

Sigurno okruženje ključno je za otvorene razgovore. Tinejdžeri se trebaju osjećati ugodno razgovarajući o tjeskobi, stresu ili depresiji. Ako su razgovori o mentalnom zdravlju normalizirani, djeca će se lakše otvoriti ili zatražiti pomoć.

Biološke promjene i seksualno zdravlje

Roditelji trebaju omogućiti otvorene rasprave o pubertetu, izgledu tijela i seksualnom zdravlju. Iako neki možda smatraju takve razgovore neugodnima, važno je da djeca budu informirana.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.