KORISNO

Savjeti za respiratorne probleme: Ublažite bol u grlu

Klinčić sadrži i vitamin C, vitamin K, mangan i dijetalna vlakna

Napitkom od đumbira ublažite bolno grlo. Facebook

Dž. R.

7.2.2024

Većina respiratornih bolesti kao posljedicu ima bolno i upaljeno grlo. Često i prije nego se pojave, a često i nakon simptomi poput temperature, glavobolje i bolova u tijelu, grlo može grebati. 

Med i čaj

Za iziritirano ždrijelo ima mnogo savjeta koji uključuju med, čajeve, pastile za grlo, grgljanje raznih biljaka, soli, no još jedan neće štetiti.

Nutricionistica Meti Herington (Maty Harrington) podijelila je na Tik Toku svoj napitak za jačanje imuniteta koji pomaže u smirivanju upale grla. U videu je podijelila upute kako napraviti jednostavan, ali učinkovit napitak, za koji su potrebna samo tri sastojka.

Za početak nasjeckajte 2-3 centimetra đumbira na komadiće i stavite u šoljicu, zatim dodajte štapić cimeta, ubacite četiri do šest klinčića. Dodajte vruću vodu i ostavite da odstoji 10 minuta, a zatim procijedite napitak. Klinčići su ultimativni pojačivač imuniteta i djeluju antivirusno. 

Djeluju antifungalno

Sadrže eugenol koji je efikasan protiv štetnih bakterija, gljivica i virusa. Djeluju antifungalno, antiseptički te kao analgetik. Klinčić sadrži i vitamin C, vitamin K, mangan i dijetalna vlakna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.