UPOZORENJE O SUPLEMENTIMA

Muškarac umro nakon što je uzeo previše vitamina D

Nakon kobnog predoziranja 89-godišnjaka koji je uzeo preveliku količinu vitamina D mrtvozornik traži da se uvedu nova pravila pakiranja suplemenata

Ne pretjerujte sa suplementima. Instagram

M. Z.

1.3.2024

Nakon smrti Djevida Mitčenera (David Mitchener) mrtvozornik je pisao Odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb i Agenciji za standarde hrane (FSA).

Devet mjeseci

U izvještaju se navodi da je 89-godišnjak uzimao vitaminske dodatke najmanje devet mjeseci prije smrti.

Prije njegove smrti test je pokazao maksimalan nivo vitamina D koji može zabilježiti laboratorij, piše BBC.

Mitčener je preminuo u bolnici ''East Surrey'' u maju 2023., a istraga je završila u decembru. Utvrđeno je da je Mitčener umro od toksičnosti vitamina D, hiperkalcijemije te zatajenja srca i bubrega. Zaključeno je da je preminuo nesretnim slučajem.

Džonatan Stivens (Jonathan Stevens), pomoćnik mrtvozornika, izrazio je zabrinutost da vitaminski dodaci mogu imati “potencijalno vrlo ozbiljne rizike i nuspojave kada se uzimaju u prekomjernim količinama” i da taj podatak trenutno ne mora biti naznačen na pakiranju. Također je rekao da nedostatak odgovarajućih upozorenja i smjernica o doziranju predstavlja problem.

FSA i Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb (DHSC) rekli su da će odgovoriti mrtvozorniku na izvještaj koji je, također, poslan kompaniji koja je prodavala dodatke prehrani.

Nalaz mrtvozornika

Portparol FSA-e rekao je da odgovornost za politiku dodataka prehrani u Engleskoj nije direktno u nadležnosti FSA-e.

Portparol DHSC-a rekao je: “Duboko saosjećamo s porodicom i prijateljima Dejvida Mitčenera. Razmotrit ćemo nalaz mrtvozornika u cijelosti i odgovoriti u dogledno vrijeme.''

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.