SAVJETI NUTRICIONISTE

Četiri napitka za jačanje imuniteta i duži život

Konzumiranjem ovog ukusnog čaja, tijelo održavamo zdravim

Smoothy. Facebook

D. R.

23.3.2024

U potrazi za dužim, zdravijim životom, naš imunološki sistem igra ključnu ulogu, a jedan od najboljih načina da ojačamo svoj imunitet jest promjena prehrane. 

Mehanizam našeg tijela zahtijeva podršku i prehranu kako bi optimalno funkcionirao. Srećom, postoji mnogo zdrave hrane i pića koje možemo dodati u svoju prehranu kako bismo učinili upravo to.

Nutricionistica Krutika Nanavati otkrila je četiri napitka za jačanje imuniteta koji također doprinose općem blagostanju i potencijalno produžuju naš život.

Zeleni čaj

Zeleni čaj nije samo ukusno i blago kofeinsko piće, već donosi i brojne zdravstvene prednosti.

- Zeleni čaj je prepun antioksidansa, posebno epigalokatehin galata (EGCG), za koji je dokazano da poboljšava imunološku funkciju - rekla je nutricionistica za SheFinds. Ovi antioksidansi bore se protiv upala, štite ćelije od oštećenja i jačaju imunološki sistem.

Sokovi od citrusnog voća

Agrumi poput narandži, grejpa, limuna i limete sadrže dovoljno vitamina C, nutrijenta ključnog za sprečavanje infekcija. Nanavati naglašava: "Vitamin C igra ključnu ulogu u podržavanju različitih staničnih funkcija imunološkog sistema te potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica, bitnih za borbu protiv infekcija."

Dodavanjem vitamina C u svoju prehranu putem ovih ukusnih sokova možemo pomoći tijelu da napreduje najbolje što može, što potencijalno promiče i dugovječnost.

Čaj od đumbira

Đumbir ima dugu povijest medicinske upotrebe, posebno zbog svojih protuupalnih svojstava.

- Gingerol, bioaktivna tvar u đumbiru, može pomoći u smanjenju rizika od infekcija inhibiranjem rasta raznih bakterija i mogućim antivirusnim učincima - objašnjava nutricionistica. Konzumiranjem ovog ukusnog čaja, tijelo održavamo zdravim.

Smoothieji od bobičastog voća

Bobičasto voće, poput borovnica, jagoda i malina, prepuno je zdravstvenih dobrobiti. Nudi veliku količinu antioksidansa, posebno flavonoida, koji su neophodni za organizam.

- Redovna konzumacija bobičastog voća može poboljšati funkciju imunološkog sistema, smanjiti upalu i zaštititi nas od oksidativnog stresa - zaključila je Nanavati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.