MORBILI I VELIKI KAŠALJ

Alarmantno niski podaci imunizacije: Raste broj zaražene djece u ZHK

Postoje prijedlozi da vakcinacija bude uvjet pri upisu u vrtiće, kazala je epidemiologinja

MRP vakcina: Niži podaci u odnosu na preporuke SZO-a. Facebook

24.3.2024

Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona, na prijedlog Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo (ZJZ TK), donijelo je odluku o proglašenju epidemije morbila na području ovog kantona.

Prema podacima ZJZ TK, od 29. decembra prošle do 23. februara ove godine, registrirano je 170 slučajeva oboljelih od morbila, a kako su istakli stručnjaci, najveći uzročnik je nevakcinacija.

Broj vakcinisanih u Federaciji BiH iznosi 65,4 posto za prvu dozu MRP vakcine i 66,9 posto za drugu dozu, dok u entitetu Republika Srpska iznosi 83,7 posto za prvu i 86,4 posto za drugu dozu MRP vakcine. Procent redovno vakcinisane djece u Bosni i Hercegovini daleko je ispod preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Morbili su vrlo opasno oboljenje, odnosno najzaraznija dječija bolest, jer jedno dijete zarazi prosječno osmero djece, a kako su nam kazali stručnjaci, najveći razlog alarmantnosti ove situacije jeste što roditelji ne žele da vakcinišu djecu.

Porast u HNK

Epidemiologinja Andrea Jurić kazala je za „Avaz“ kako je najmanje djece vakcinisano u Zapadnohercegovačkom kantonu te kako se trend pogoršao nakon COVID-a.

U ovom kantonu zdravstvena i sanitarna inspekcija rade punom parom, uključili su dane otvorenih vrata, pojačan je nadzor i kontaktiraju roditelje koji nisu vakcinisali djecu.

- Imamo više od 20 slučajeva oboljelih od velikog kašlja u ovoj godini, a broj i dalje raste, dok su više od 90 posto slučajeva upravo nevakcinisana djeca. Trend se nastavlja i možemo očekivati povremene epidemije i u narednim godinama. Da bi se popravila ovako niska vakcinisanost, mora proći nekoliko godina, a tih nekoliko godina mi ćemo biti u velikom riziku da se češće dešavaju ovakve epidemije – kazala je Jurić.

Ističe da je 50 posto slučajeva nevakcinisane djece vakcinisano samo s Hepatitis B prvom dozom i s BCG u porodilištu, poslije toga postotak naknadnih imunizacijskih aktivnosti opada kako raste dob.

Jurić: Vakcinacija je nužna. Screenshot / Al Jazeera Balkans

- Kako raste broj oboljelih, tako se i pojačava vakcinacija. Moguće je da će doći do izmjena u Zapadnohercegovačkom kantonu, postoje prijedlozi da vakcinacija bude uslov pri upisu u vrtiće, ali vidjet ćemo šta će vlasti odlučiti – rekla nam je doktorica.

Antivakcioni lobiji

Jurić napominje da morbili daju sekundarne komplikacije, od blažih verzija upala srednjeg uha do teških upala pluća, koje mogu naštetiti zdravlju djece mnogo više nego što se potencira.

- Neki antivakcioni lobiji potenciraju roditeljima da ne vakcinišu djecu radi autizma, kao što neki dijelovi Japana nemaju uopće MRP vakcinu. Usljed toga broj vakcinisanih pada, a bilježi se porast autizma. Nastanak autizma ni danas nije razjašnjen, ljudi ga pogrešno povezuju s MRP vakcinama. Zdravstveni benefiti su mnogo veći od potencijalnih štetnih učinaka – ističe doktorica.

Dodaje kako se roditelji trebaju pouzdati u doktore, te kako treba da se jave pedijatrima ili zavodu, da bi dobili sve potrebne odgovore.

Prestanak epidemije

Vakcinisanje djece protiv zaraznih bolesti predstavlja zakonsku obavezu u BiH, a za roditelje koji to izbjegavaju predviđene su novčane kazne do 2.000 maraka, ali nema podataka o kažnjenom broju roditelja.

Doktorica Jurić nam je kazala kako će do prestanka epidemije doći tek kada broj zaraženih pređe u stagnaciju.

Savjeti roditeljima

Jurić je ukazala na potrebu za vakcinacijom djece zbog opasnosti od trajnih posljedica po njihovo zdravlje, a roditeljima je savjetovala da djecu, ukoliko primijete da imaju osip i povišenu temperaturu, ne vode u škole i da kontaktiraju doktore.

- Svaka škola donosi svoje odluke u skladu sa savjetovanjem s lokalnim zavodom za javno zdravstvo, eventualno prema preporukama Federalnog zavoda za javno zdravstvo. S obzirom na to da su morbili veoma zarazna bolest, ako na terenu epidemiolog preporuči zatvaranje škola, tada se odluka treba primijeniti – zaključila je doktorica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.