ZNAČAJNA OTKRIĆA

Istraživanja pokazala da se COVID-19 u tijelu zadržava do dvije godine

Uobičajeni simptomi uključuju umor, otežano disanje, gubitak njuha i bolove u mišićima

Umor je najčešći simptom. Pixabay

Dž. R.

27.3.2024

Istraživači s Kalifornijskog univerziteta San Francisco došli su do značajnog otkrića u vezi s postojanošću ostataka COVID-19 u tijelu dugo nakon početne infekcije. Njihova studija o dugom COVID-u otkrila je da se antigeni COVID-a mogu otkriti u krvi duže od godinu i u uzorcima tkiva duže od dvije godine nakon infekcije.

Voditelj istraživanja Majkl (Michael) Peluso s Medicinskog fakulteta UCSF-a, istaknuo je da ova studija pruža uvjerljive dokaze da se antigeni COVID-a mogu zadržati u pojedincima čak i s naizgled normalnim imunološkim odgovorom.

Dugi COVID

Dugi COVID-19, koji karakteriziraju uporni simptomi dugo nakon oporavka, ostaje slabo shvaćen. Uobičajeni simptomi uključuju umor, otežano disanje, gubitak njuha i bolove u mišićima.

Ostali mogući simptomi su neurološki simptomi ili stanja mentalnog zdravlja, uključujući poteškoće s razmišljanjem ili koncentracijom, glavobolju, probleme sa spavanjem, vrtoglavicu kada stojite, osjećaj bockanja, gubitak okusa te depresiju ili tjeskobu, bol u zglobovima, srčani simptomi ili stanja, uključujući bol u prsima i brzo ili snažno lupanje srca, probavni simptomi, uključujući proljev i bol u trbuhu, krvni ugrušci i problemi s krvnim žilama (vaskularnim), uključujući krvni ugrušak koji putuje u pluća iz dubokih vena u nogama i blokira protok krvi u pluća (plućna embolija) i ostali simptomi, poput osipa i promjena u menstrualnom ciklusu.

Virusna RNK ostaje u tijelu nakon infekcije

Studija je uključivala analizu uzoraka krvi 171 zaražene osobe, otkrivajući stalnu prisutnost proteina “šiljaka” COVID-a do 14 mjeseci nakon infekcije, posebno kod onih koji su imali tešku bolest koja je zahtijevala hospitalizaciju.

Osim toga, ispitivanje uzoraka tkiva iz UCSF Long COVID Tissue Bank otkrilo je fragmente virusne RNK do dvije godine nakon infekcije, koncentrirane u regijama vezivnog tkiva u kojima se nalaze imunološke stanice, što ukazuje na stalni imunološki odgovor.

Istraživači UCSF-a provode klinička ispitivanja kako bi istražili efikasnost monoklonskih protutijela ili antivirusnih lijekova u čišćenju tijela od virusa.

Ovo istraživanje, predstavljeno na Konferenciji o retrovirusima i oportunističkim infekcijama u Denveru, rasvjetljava postojanost ostataka COVID-19 i njegove potencijalne implikacije na dugoročno zdravlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.