ORDINACIJA

Izgled kože kao pokazatelj je li beba rođena na vrijeme

Kod beba koje su rođene nakon predviđenog termina, kod tzv. prenesenih beba, koža je često suha i ljuska se bjeličastim lamelama

Kod beba rođenih prije vremena koža je prekrivena bjeličastim paperjastim dlačicama. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić

9.1.2019

 Nakon rođenja bebe, roditelji, rodbina i prijatelji traže sličnost u pojedinim vidljivim dijelovima tijela bebe s vidljivim dijelovima tijela roditelja. Najčešće traže sličnost u izgledu lica, obliku šake i stopala. Jedini oragan koji je u cjelosti vidljiv golim okom, a niko ne povlači sličnost i razlike s roditeljima i rodbinom, jeste koža bebe. 

A, upravo je koža organ na kojem se može mnogo toga vidjeti i zaključiti da li je beba rođena na vrijeme, pa čak u nekim slučajevima, predvidjeti i kako će se koža ponašati u kasnijem životu.

Tačkaste promjene

Pored ostalih znakova zrelosti i donešenosti na vrijeme, i izgled bebine kože na rođenju je pokazatelj da li je dijete rođeno na vrijeme ili prije vremena, te da li je trudnoća prenesena.

Dijete se rađa s žućkastim premazom kože, vernix caseosa. On je nastao kao posljedica pojačanog rada žlijezda lojnica u koži bebe. Vernix caseosa ima zaštitnu ulogu. Štiti kožu bebe od amnionske tečnosti u kojoj beba pliva u toku trudnoće.

Kod prenesene trudnoće koža je u cjelosti prekrivena sa vernix caseosa. Taj masni, sirasti omotač perzistira tri do četiri dana. Nastaje kao posljedica hormona koje stvara placenta na rad žlijezda lojnica u bebinoj koži. Pranjem kože, u toku kupanja bebe, vernix caseosa se odstranjuje. Nakon nestanka masnog omotača, koža bebe je intenzivnije crvena, a na njoj se vidi bezbroj sitnih, tačkastih, crvenih promjena, kao da je beba osuta. Taj osip nestaje u narednih nekoliko dana i koža poprima normalnu, blago ružičastu boju.

Kod djece koja su rođena na vrijeme, u terminu predviđenom za rođenje, žučkasti premaz je diskretan i prisutan je u pregibima lakata, u preponama između nabora guze i u pregibima koljena. Ovakve bebe najčešće imaju pojačan rad žlijezda lojnica i na koži kosmatog dijela glave, na tjemenu. Ta je promjena u narodu poznata kao tjemenica. Ima izgled žutih masnih naslaga koje se teško peru vodom. Ne smiju se i ne trebaju skidati četkom niti gustim češljem, jer postoje pripravci i lijekovi koji hemijskim putem odstranjuju tjemenicu. Takve bebe u kasnijem životu najčešće imaju probleme sa masnom kožom, sa seborejom.

Kod beba koje su rođene nakon predviđenog termina, kod tzv. prenesenih beba, koža je često suha i ljuska se bjeličastim lamelama.

Kod beba koje su rođene prije vremena koža je tanka, nježna i prekrivena bjeličastim paperjastim dlakama, tzv. lanugo dlačicama, naročito na čelu, leđima, nadlaktacima i natkoljenicama. Lanugo dlake spontano otpadnu u narednih mjesec dana života.


Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić. Arhiv

Mnoge bebe nakon rođenja imaju sitne bjeličaste papule, naročito izražene na nosu, jagodicama, čelu i bradi. One predstavljaju začepljene lojne žlijezde. Promjene nestaju bez ikakvog liječenja u narednih nekoliko mjeseci i ne zahtijevaju liječenje, ukoliko se ne pojavi crvenilo u okolini. Promjene su rezultat djelovanja majčinih hormona na pojačan rad žlijezda lojnica u bebinoj koži. U kasnijem životu, skloni su nastanku akni.

Tamna mrlja

Neke bebe imaju tamnu mrlju, tzv. mongolska mrlja, na koži leđa ili na koži debelog mesa. Te promjene, koje predstavljaju proširenje krvnih sudova u dubljim slojevima kože, spontano nestaju u toku narednih mjeseci. Nerijetko, u kasnijem životu, kod takvih osoba otkriju se hemangiomi na jetri.

Na koži čela, između obrva i na obrazima ponekad se na rođenju vide crvenkaste mrlje, kapilarni hemangiomi, dakle proširenje krvnih sudova kože, koji također spontano nestaju u toku nekoliko narednih mjeseci.

Pazite čime perete bebinu kožu

Koža bebe je značajno tanja u odnosu na kožu djece i odraslih. Metabolizam esencijalnih masnih kiselina, ceramida i sterola je usporen, pa je zbog toga bebina koža izraženo sklona isušivanju. Treba obratiti pažnju kako često i čime perete bebinu kožu. Bebina koža ne trpi često pranje, a naročito ne sredstvima koja joj nisu primjerena.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.