ASOVI

FIFA i Fudbalski savez Brazila u klinču: Koliko su golova postigli Pele i Nejmar

Jednim podatkom barata Fudbalski savez Brazila, a drugim FIFA.

Pele i Nejmar. Arhiva

G. Š.

27.9.2022

Jedno je sigurno: Pele je najbolji strijelac u historiji fudbalske reprezentacije Brazila, a na drugom mjestu je Nejmar (Neymar). I prijeti da stigne legendarnog asa, po mnogima najboljeg fudbalera svijeta svih vremena. Ali, tačka sporenja je – broj golova. I kod Pelea i kod Nejmara. Jer, jednim podatkom barata Fudbalski savez Brazila, a drugim FIFA.


Revijalne utakmice

U oktobru 2018. godine Pele je preko društvenih mreža čestitao Nejmaru na 93. i 94. odigranoj utakmici za reprezentaciju. I po tome bi trebalo da je prestigao trostrukog prvaka svijeta sa Brazilom, koji je zvanično odigrao 91 meč u žutom dresu i postigao 77 golova.

Prema posljednjim podacima FIFA, Nejmar je odigrao 120 mečeva za Brazil i postigao 74 gola. Tri mu nedostaju da dostigne Pelea i po tom parametru. Ali, Fudbalski savez Brazila ne priznaje ove podatke, već gura svoje. Po njihovim registrima, Pele je odigrao 113 utakmica za državni tim i postigao 95 golova. A, podaci su drugačiji i za Nejmara, Zika, Ronalda, Romarija...

U čemu je kvaka? Fudbalski savez Brazila svojim igračima računa i svakakve prijateljske utakmice, pa tako Peleu sabira i golove koje je u dresu reprezentacije postigao protiv – klubova. A, Brazil je tokom šezdesetih godina prošlog vijeka igrao protiv Atletika iz Madrida, Intera iz Milana ili čak Malmea. I sve golove što je Pele protiv njih dao, Savez mu računa u saldo.


Olimpijska reprezentacija

A, isto tako i Nejmaru se sabira sve što je odigrao za olimpijsku reprezentaciju. I nju je vodio do zlata na Igrama u Riju. Dok FIFA te mečeve tretira kao rezultate selekcije do 23 godine, a ne A tima.

Kako god se obrne, Nejmar „napada“ Peleov rekord i na putu je da ga stigne. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.