SELEKTOR SRBIJE

Fudbalski savez Kosova tužio Piksija: Besmislena mržnja

Isticanje slogana sa političkim porukama i rasistički pozivi Albancima čuli su se tokom čitavog meča, a o njima su izveštavali i svjetski mediji, navodi se u saopćenju

Piksi Stojković: Psovao nakon gola Vlahovića. Twitter

E. Ć.

4.12.2022

Fudbalski savez Kosova tužio je Svjetskoj fudbalskoj federaciji (FIFA) selektora Srbije Dragana Stojkovića Piksija, zbog, kako se navodi, njegovih komentara tokom utakmice trećeg kola grupne faze Svjetskog prvenstva protiv Švicarske.

U saopćenju se, između ostalog, ističe da je “besmislena i apsurdna mržnja kojom se godinama pothranjuje mišljenje u susjednoj državi prema albanskom narodu uopšte” i zahtjeva reakciju FIFA.

- Isticanje slogana sa političkim porukama i rasistički pozivi Albancima čuli su se tokom čitavog meča, a o njima su izveštavali i svjetski mediji. Besmislena je i apsurdna mržnja kojom se godinama pothranjuje mišljenje u susjednoj državi prema albanskom narodu uopće. 

Savez Kosova zahtjeva od FIFA istragu ovog slučaja i sankcije za Fudbalski savez Srbije, kako bi jednom zauvijek fašistička skandiranja nestala sa fudbalskih stadiona i događaja poput Svjetskog prvenstva - piše u saopćenju.


U saopćenju krovne kuće kosovskog fudbala piše i sljedeće:

- Ovakvo skandiranje navijača jedne ekipe koja učestvuje na Mundijalu niko ne može da razumije i opravda, posebno sada kada Evropi prijeti krhka bezbjednosna situacija, kao posljedica ničim izazvane agresije Rusije u Ukrajini.

Fudbalski savez Kosova će snažno stati u odbranu vrijednosti i dostojanstva zemlje i njenog naroda, ali istovremeno i u odbranu vrijednosti koje fudbal prenosi uopšte, a to su jedinstvo među ljudima, nada, radost i strast za inkluzivnošću. Timovima i navijačima sa ponašanjem i filozofijom mržnje ne bi trebalo da bude mesto na ovako važnim sportskim događajima kao što je Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.