U KONKURENCIJI DEVET EKIPA

ŠK Bosna prvak Bosne i Hercegovine u šahu za 2022. godinu

Treba istaći da je ovogodišnja Premijer liga BiH bila jedna od najneizvjesnijih, kako sa aspekta plasmana na vrhu tabele, tako i sa aspekta borbe za opstanak u najelitnijem takmičenju

Pobjednička ekipa ŠK Bosna. ŠK Bosna

E. Ć.

23.9.2022

U organizaciji ŠU Bosne i Hercegovine i pod tehničkom organizacijom ŠS RS, Hotel Zenit u Neumu je od 10 – 18.09.2022 godine bio domaćin dvadesete premijer lige u šahu. Na najjačem šahovskom takmičenju u našoj zemlji nastupilo je 9 ekipa (zbog nedostatka finansijskih sredstava, nekoliko dana pred početak šampionata nastup je otkazala ekipa ŠK Tuzla).

Nakon osam odigranih kola, prvo mjesto i titulu šampiona za 2022. godinu zasluženo je osvojila ekipa šahovskog kluba Bosna iz Sarajeva, najtrofejniji sportski kolektiv u Bosni i Hercegovini i najtrofejniji šahovski kolektiv na prostoru Starog Kontineta. 

Šampioni iz Pruščakove i pored činjenice da su ove godine nastupili u oslabljenom sastavu (Bojan Maksimović, najbolji mladi šahista u Bosni i Hercegovini te jedan od ključnih igrača u klubu, zbog obaveza prema fakultetu nije mogao nastupiti), po šesnaesti puta, te sedmi puta uzastopno su se okitili zlatnom medaljom. 

Posebno treba istaći nastup velemajstora Predraga Nikolića, doajena BH šaha i jedinog igrača iz Bosne i Hercegovine, koji je bio među deset najboljih šahista svijeta, koji je sa 6,5 poena iz 8 partija bio najuspješniji pojedinac na kompletnom takmičenju.


Velemajstor Predrag Nikolić. ŠK Bosna

Prvak Bosne i Hercegovine je nastupio u slijedećem sastavu: 1. VM Borki Predojević 4 poena iz 8 patija, 2. VM Saša Martinović 5/8, 3. VM Zoran Jovanović 5,5/8, 4. VM Predrag Nikolić 6,5/8, 5. IM Aleksandar Savanović 4/8 i FM Rešad Tutić 4,5/8

Bosna je odigrala tri meča neodlučno (ŠK Igman, ŠK Sarajevo i ŠK Bjelašnica) i u preostalih pet mečeva zasluženo trijumfovala sa ukupno 13 meč bodova i 29,5 poena, čime je potvrdila apsolutnu nadmoć nad ostalim ekipama. Drugo mjesto i srebrenu medalju je osvojila ekipa Bjelašnica – Pazarić sa 12 meč bodova, dok je bronzanu medalju zasluženo osvojila ekipa ŠK Sarajevo sa 11 meč poena. Status premijerligaša izgubila je ekipa ŠK Busovače i ŠK Jedinstvo 1954 - Brčko


Velemajstor Borki Predojević. ŠK Bosna

Treba istaći da je ovogodišnja Premijer liga BiH bila jedna od najneizvjesnijih, kako sa aspekta plasmana na vrhu tabele, tako i sa aspekta borbe za opstanak u najelitnijem takmičenju. Dva kola prije kraja takmičenja na vrhu tabele su bile tri ekipe (Sarajevo, Bosna i Bjelašnica), dok su u borbi za opstanak bile sve preostale ekipe.

Na takmičenju je nastupilo: 19 velemajstora, 13 međunarodnih majstora i 17 FIDE majstora. Organizacija takmičenja protekla je u najboljem redu i dobrom raspoloženju. Glavni sudac turnira je bio Vlado Stojanović, dok je direktor takmičenja bio Aleksandar Kovač.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.