RIJEČ STRUKE

Dr. Sabina Sarić o promjenama s dolaskom proljeća: Za jači imunitet uzimati mnogo vitamina C i D

Poboljšati fizičku aktivnost u smislu boravka na otvorenom, navela je dr. Sarić

Boraviti u prirodi gdje ima mnogo kiseonika. Avaz

Z. K.

30.3.2024

Dolaskom proljeća polako se budimo iz zimskog sna. Međutim, je li naš organizam spreman na te promjene? Prema riječima dr. Sabine Sarić, općenito gledajući, nije, jer dolazak proljeća donosi oslabljeni imunitet, umor te psihičku i fizičku malaksalost.

- Poslije zime i velikog broja dana s malo sunca stiglo je proljeće. Dolaskom proljeća imamo i više sunca i ljepšeg vremena, ali s tim lijepim vremenom dolazi do slabljenja imuniteta. Naime, budi se veliki broj virusa i bakterija koji ugrožavaju naš respiratorni sistem pa imamo gripe i prehlade koje mogu trajati po nekoliko dana. Ove infekcije utječu na smanjenje imuniteta i dovode do slabljenja organizma - kazala je dr. Sarić.

Dr. Sarić: Slabljenje organizma. Avaz

Kako ne bi došlo do navedenih zdravstvenih problema, jedan od savjeta je, kaže dr. Sarić, izbjegavati osobe koje pokazuju znake infekcije.

Za jačanje imuniteta u proljeće treba uzimati mnogo vitamina C i D. Također unositi mnogo tečnosti te poboljšati fizičku aktivnost u smislu boravka na otvorenom. U to se ubrajaju šetnje u prirodi, i to u velikim zelenim područjima, gdje ima mnogo kiseonika. Sve nabrojano skupa će doprinijeti boljem i jačem imunitetu – naglasila je dr. Sarić te dodala kako, da bismo imali jači imunitet, moramo organizmu osigurati dovoljnu količinu vitamina i proteina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.