REGION

Na licu mjesta| Pence: Vodeća uloga Crne Gore na Balkanu

Piše: S. NUMANOVIĆ

1.8.2017

- Crna Gora ima vodeću ulogu odbrani stabilnosti i sigurnosti regiona Zapadnog Balkana - poručio je potpredsjednik SAD Mike Pence sinoć tokom večere s čelnicima ove države.

Tokom susreta koji je u njegovu čast priredio premijer Duško Marković, Pence je čestitao Crnoj Gori na uspjesima koje je ova država napravila.

Večeri su prisustvovali Filip Vujanović, predsjednik države, Ivan Brajović, predsjednik skupštine, Rafet Husović, potpredsjednik Vlade Crne Gore, inače i predsjednik Bošnjačke stranke, te šefovi diplomatije i odbrane Srđan Darmanović i Predrag Bošković.

Vujanović i Pence razmijenili su zdravice.

Predsjednik Crne Gore istakao je da je velika čast i privilegija izreći riječi dobrodošlice potpredsjedniku SAD i njegovoj delegaciji.

- Veoma cijenim tradicionalno prijateljstvo Crne Gore i SAD. Sa ponosnom govorim da je Crna Gora članica NATO-a i da je naš saveznik jači nego ikad. Predsjednik Donald Trump je kazao kako dijelimo zajedničke vrijednosti i mi od njih nikad nećemo odustati. Ojačavajući ove vrijednosti mi ćemo naše partnerstvo učiniti još većim - rekao je Vujanović.

Pence je, pak, istakao da Crna Gora ima vodeću ulogu odbrani stabilnosti i sigurnosti regiona zapadnog Balkana.

On se posebno zahvalio na srdačnoj dobrodošlici koja je prirešena njegovoj supruzi i njemu.

- Velika mi je čast da budem u Vašoj divnoj zemlji i da proslavimo izvanredne odnose građana Crne Gore i građana Sjedinjenih Američkih Država. Posebna mi je čast što sam prvi potpredsjednik Sjedinjenih Država koji posjećuje Crnu Goru - kazao je Pence.

On je prenio i pozdrave predsjednika Trumpa građanima i rukovodstvu Crne Gore. Također, u svoje i ime Trumpa čestitao je još jednom Crnoj Gori na ulasku u NATO

- Čestitke na članstvu u NATO-u pokazuju da cijenimo snažno savezništvo i prijateljstvo koje je znatno starije od vašeg relativno kratkog staža u najmoćnijoj i najuspješnijoj obrambenoj organizaciji u svijetu. Americi je čast da slavi naše odnose sa snažnim i slobodnom građanima Crne Gore. Uvjeravam vas da sam ovdje kao dokaz činjenice da Amerika nema male partnere već samo ima snažne partnere. I vjerujem da je moje prisustvo ovdje danas samo prvi korak - rekao je.

Potpredsjednik SAD je na kraju zdravice posebno istakao ulogu Crne Gore u regionu.

- Zahvaljujem vam na tome što ste domaćin  Samita Jadranske povelje i na vodećoj ulozi koju Crna Gora ima odbrani stabilnosti i sigurnosti zapadnog Balkana. Vaša hrabrost, posebno u fazi ruskog pritiska nadahnjuje svijet i ja vam čestitam na tome - istakao je Pence.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.