Održan Peti Montenegro prajd pod sloganom "Čojstvom protiv nasilja"

Avaz.ba
23.09.2017 18:49

Peti Montenegro prajd, održan je danas u Podgorici, pod sloganom Čojstvom protiv nasilja. Prajd je okončan bez incidenata, a organizatori su poručili da im je cilj borba protiv svakog oblika nasilja. "Iako smo sve vidljiviji, nasilja je sve više", poručili su organizatori. 

Borba protiv nasilja

Na Povorci je, prema procjenama policije, bilo oko 300 učesnika.

Član Organizacionog odbora Montenegro Prajda, Danijel Kalezić, poručio je uoči šetnje da je cilj Parade, borba protiv nasilja.  

“Ne samo nasilja protiv nas, nego nasilja protiv svih. Iako smo sve vidljiviji, nasilja je sve više”, kazao je Kalezić koji je pozdravio rodtelje LGBT osoba. “Sve nas je više koji smo vidljivi i biće nas sve više”, kazao je Kalezić i dodao da je ove godine više učesnika Prajda.

“Hvala i onima što nisu došli, nije sramota podržavati LGBT osoba. Sad vidimo od koga je iskrena podrška, a od koga ne”, zaključio je Kalezić. On kaže da ako budemo svi pratili čojstvo i čuvali drugoga od sebe živjećemo u boljem društvu. "Čojstva su nam puna usta, ali ne i djela", zaključio je Kalezić.

Zajedničko zalaganje

Član Organizacionog odbora Montenegro prajda, Jovan Ulićević, ranije je kazao da taj događaj organizuju u znaku zajedničkog zalaganja više društvenih grupa koje su, kako je naveo, suočene sa nasiljem.

"Osjećamo se dužnim da dignemo glas i zajedno se glasno suprostavimo nasilju koje je, nažalost, postalo podrazumijevani dio naših života“, rekao je Ulićević.

Član Organizacionog odbora Montenegro Prajda, Danijel Kalezić, kazao je da su ove godine odlučili da ne upućuju posebne pozive za učešće političkim partijama i predstavnicima institucija. 

Na Povorci ponosa i američka ambasadorka Magaret En Uehara, kao i delegacija ambasade.

Povorka bez ijednog incidenta

Peta Povorka ponosa „Montenegro Prajd 2017”, koja je danas u Podgorici održana u organizaciji NVO „Queer Montenegro”, protekla je bez incidenata, saopštila je Uprava policije.

„Preventivne policijske aktivnosti doprinijele su da ovaj skup prođe u mirnoj atmosferi, shodno planu organizatora. Službenici CB Podgorica i drugih organizacionih jedinica Uprave policije MUP-a su naime sprovodili planske aktivnosti koje su obezbijedile stvaranje uslova za bezbjedno odvijanje ovog javnog okupljanja“, saopćeno je iz policije. 

Ove godine je na obezbjeđenju Povorke ponosa bio angažovan manji broj policijskih službenika nego prošle i prethodnih godina. 

„Angažovan je međutim bio optimalni broj policijskih službenika koji je mogao da odgovori na policijske zadatke da se ukazala bilo kakva potreba za intervencijom. 

Povorka ponosa je počela oko 12, a završena je oko 14 sati. Na Povorci je, prema procjenama policije, bilo oko 300 učesnika.

„Službenici Uprave policije će nastaviti da aktivnostima iz svoje nadležnosti doprinose obezbjeđenju primjene i poštovanja ljudskih prava i sloboda, a posebno vulnerabilnih grupa među kojima je i LGBT zajednica“, saopšteno je iz policije.

NA VRH