MEDICINA

Tužila Klinički centar Crne Gore jer su je ljekari odbili operirati, zbog čega su joj amputirani prsti

Avaz.ba

4.4.2018

Porodica Stijepović iz Danilovgrada podnijela je krivičnu prijavu protiv Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i ljekara te ustanove zbog sumnji da su nesavjesno liječili pacijenticu J. S., čime su prouzrokovali pogoršanje njenog zdravstvenog stanja koje je dovelo do infekcije i gubitka prstiju na nozi.

U krivičnoj prijavi porodice Stijepović, podnesenoj 30. marta Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, a u koju je "Dan" imao uvid, ističe se da su ljekari KCCG-a 9. marta primijenili očigledno nepodobno sredstvo i nesavjesno postupali tako što su nakon hitnog prijema oštećene u KCCG kod vaskularnog hirurga Nikole Fatića, zbog zapušene trbušne aorte i krvnih sudova za karlicu koja hrani nogu, i njegove namjere da izvrši hitnu operaciju kako bi se spriječilo izumiranje nogu i razvoj gangrene, dežurni hirurg Aleksandar Filipović mu je zabranio operativni tretman. 

Punomoćnik porodice Stijepović, Milica Kadović kazala je za "Dan" da se radi o nesavjesnom liječenju, što potvrđuje medicinska dokumentacija pacijentice iz KCCG-a i Kliničkog centra Srbija (KCS).

Ljekari su toga dana bili svjesni i htjeli njegovo izvršenje, iako su znali da je njegovo djelo zabranjeno. Odmah nakon odbijanja da se izvrši operativni tretman, pacijentica je prevedena u Centar za vaskularnu hirurgiju i, bez obzira na konstantno urušavanje njenog zdravstvenog stanja, u naredna tri dana, do 12. marta, ljekari su odbijali da operiraju oštećenu, nakon čega je pacijentica u teškom općem stanju transportirana u Klinički centar Srbije, gdje je urađena hitna operacija istog dana kada je primljena, a zbog odlaganja operativnog zahvata došlo je do pogoršanja zdravstvenog stanja i amputacije dijela noge, čime su izvršili krivično djelo iz čl 302 st.1 u vezi čl. 290. st 1 i 2 Krivičnog zakonika Crne Gore - navodi se u krivičnoj prijavi. 

Punomoćnik u prijavi ističe da je dežurni endokrini hirurg Filipović, mimo svojih ovlaštenja, zabranio da se provede operativni zahvat, bez medicinskih obrazloženja takve odluke.

Iz Kliničkog centra su odgovorili da, imajući u vidu da je protiv njih podnesena krivična prijava, poručuju da je ta ustanova na raspolaganju nadležnim pravosudnim organima radi utvrđivanja relevantnih činjenica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.