POLITIKA

Milo Đukanović: Očekujem da patrijarh Irinej demantira ono što je rekao

Screenshot

Avaz.ba

23.7.2018

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović za Antenu M kaže da očekuje od patrijarha SPC Irineja da demantuje izjavu o položaju Srba u Crnoj Gori.

Patrijarh Irinej je, podsjetimo, kazao da je položaj Srba u današnjoj Crnoj Gori uporediv sa položajem Srba u nekadašnjoj NDH.

-Moj jedini komentar na to što navodite mogao bi biti da niko normalan tako nešto ne može pomisliti, a kamoli izgovoriti. Očekujem da to patrijarh demantuje- kazao je Đukanović za Antenu M, komentarišući izjavu Irineja.

Upitan je li izjavu patrijarha razumio kao prijetnju da će SPC braniti MCP od navodnog oduzimanja imovine u Crnoj Gori Đukanović navodi: 

-Zakon o slobodi vjeroispovjesti koji je u pripremi regulisaće ovu oblast u sklopu ukupne državne brige o ljudskim pravima i slobodama, po najvišim međunarodnim standardima. Bilo čiji interesi ili pritisci, s bilo kog nivoa, neće nas spriječiti da uredimo odnose i u toj oblasti u skladu sa evropskom praksom- dodaje Đukanović.

Đukanović smatra i da neće biti neophodno da Crna Gora primjenjuje administrativne mjere, kao što je zabrana ulaska u Crnu Goru.

-Zakoni države Crne Gore moraju biti identično primjenjivani na sve. Na naše građane, kao i na nepristojne goste, pa makar bili i crkveni velikodostojnici.

Ipak, vjerujem da je ideja suverene, slobodne, višenacionalne i viševjerske demokratske Crne Gore toliko ojačala i postala superiorna da na pokušaje njenog ugrožavanja neće biti neophodno da primjenjujemo administrativne mjere-zaključuje Đukanović za Antenu M.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.