REGION

Crna Gora finalizira sporazum s Frontexom

Prva runda pregovora održana još 5. jula

Arhiv

SRNA

16.10.2018

Crna Gora će potpisati sporazum s Agencijom za evropsku graničnu i obalsku stražu (Frontex) zbog mogućnosti da se nađe na udaru većeg broja migranata, ali i zbog prekograničnog kriminala, najavljeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Potpisivanje ovog sporazuma će omogućiti angažiranje timova Agencije u zemlji, odnosno provođenje zajedničkih graničnih kontrola na graničnim prijelazima, rješavanju problema sadašnjih i budućih prijetnji na granici, prekograničnog kriminala, što će doprinijeti boljoj sigurnosti i upravljanju ilegalnim migracijama.

Kako navode iz MUP-a, predviđeno je da Crna Gora dobije pomoć u oblasti upravljanja granicom i eventualnim kriznim situacijama koje se odnose na pojačani priliv migranata s Bliskog istoka i konfliktnih područja.

- Crnogorski granični policijski službenici će dobiti odgovarajuću stručnu pomoć u vidu ekspertske podrške, obuka, tehničke pomoći, a s ciljem kontrole onih dijelova granice koji su susjedni nekoj državi članici. Budući na oblast koju tretira, očekuje se da će sporazum pozitivno utjecati i na dinamiku pregovaračkog procesa u oblasti vladavine prava - navodi se u saopćenju.

Crna Gora je s ciljem zaključivanja sporazuma o saradnji s Frontexom održala prvu rundu pregovora 5. jula s predstavnicima Evropske komisije, nakon čega je nastavljena intenzivna komunikacija koja je rezultirala usaglašavanjem teksta sporazuma.

- S obzirom na to da potpisivanju sporazuma prethode unutrašnje procedure na nacionalnom nivou, ali i na nivou EU, koje predviđaju da svaka od 28 zemalja članica treba da se izjasni po ovom pitanju, još je rano govoriti o datumu potpisivanja - rečeno u MUP-u, a prenose podgorički mediji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.