CRNA GORA

Mihailo: Đukanović zna kad šta da kaže, bila bi druga Srebrenica da nismo čekali

Novim zakonom crkve i manastiri bit će vraćeni onima kojima pripadaju

Mitropolit Mihailo. Arhiv

Avaz.ba

10.6.2019

Novim zakonom crkve i manastiri bit će vraćeni onima kojima pripadaju, saopćio je mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Kako prenosi Antenam.net, mitropolit Mihailo je, komentirajući nedavnu izjavu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, kazao kako je to učinjeno u pravom momentu.

- Đukanović je čekao pravo vrijeme da kaže kako se crkve vraćaju CPC-u. On je to imao u planu i ranije, ali političari moraju čekati pravo vrijeme da nešto saopće, kako ne bi došlo do sukoba. On zna kad šta reći i izabrao je pravi moment. Bila bi druga Srebrenica da nismo čekali s tim - kazao je on.

Milo Đukanović. Agencije

U javnosti su se, nakon izjave Đukanovića, pojavile ocjene kako je crnogorski predsjednik mislio kako će autokefalnu crkve graditi od postojeće Mitropolije crnogorske primorske, a da bi mogao zaobići CPC. Upitan koliko je to realno, mitropolit Mihailo je istakao kako predsjednik države ne obnavlja crkvu.

- Crkva je obnovljena 1993. godine, a oduvijek je bila prisutna kao autokefalna CPC. SPC je Berlinskim kongresom priznata i to je skupo platila novcem - naveo je mitropolit crnogorski, te istakao kako bi bio prvi protiv takve autokefalne crkve.

Mitropolija crnogorosko primorska za subotu je najavila skup ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, gdje će se obratiti mitropolit Amfilohije, a trebalo bi biti riječi i o novom Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Upitan očekuje li da će na tom skupu biti teških riječi, verbalnih napada, Mihailo je kazao kako "u saobornoj crkvi ima svega i svačega, od nje su napravili pljuvaonicu. Možete tamo svašta da čujete, i psovki, svetitelja, ubica - svega ima na zidovima".

- Oni misle da time mogu nešto uraditi, a ne mogu. Crnogorci ne žele tuđe, a svoje ne daju - zaključio je Mihailo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.