PODGORICA

Crna Gora tražit će od Hrvatske izručenje člana "kavačkog klana"

Radonjića očekuje i kazna zatvora od četiri mjeseca, na koju je osuđen zbog krivičnog djela nedopušteno držanje oružja i eksplozivnih materija

Miloš Radonjić. Društvene mreže

Fena

29.7.2019

Crna Gora uputit će zahtjev Republici Hrvatskoj za izručenje crnogorskog državljanina Miloša Radonjića, koji je prošlog četvrtka uhapšen u Slavonskom Brodu zbog krivotvorenja dokumenata, potvrđeno je iz Ministarstva pravosuđa Crne Gore.

Pojedini crnogorski mediji objavili su informaciju da je zahtjev za ekstradiciju Miloša Radonjića, koji se smatra visokorangiranim članom "kavačkog kriminalnog klana", već upućen u Zagreb, ali u Ministarstvu pravosuđa Crne Gore kažu da tek treba započeti postupak izručenja.

U slučaju izručenja Crnoj Gori, Radonjića očekuje i kazna zatvora od četiri mjeseca, na koju je osuđen zbog krivičnog djela nedopušteno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Prema saznanjima crnogorskih istražitelja, Miloš Radonjić navodno je visokopozicionirani član “kavačkog kriminalnog klana” iz Kotora, koji je već godinama u ratu sa suprotstavljenim “škaljarskim klanom” iz istog crnogorskog grada. U sukobu ta dva klana, koji je počeo krajem 2014., kad je u španskoj Valensiji nestao teret sa 200 kilograma kokaina, do sada je širom regije i Evrope ubijeno više od 30 osoba.

Miloš Radonjić dospio je na naslovnice crnogorskih medija nakon što je na njega pokušano više atentata. Četiri puta je bio meta napada, a za posljednji pokušaj njegovog ubistva policija i Tužilaštvo terete dvojicu članova suprotstavljenog “škaljarskog klana”.

Mediji u Hrvatskoj ranije su objavili da je Radonjić uhapšen nakon što je, navodno, priložio lažne dokumente uz zahtjev za izdavanje putovnice u Novoj Gradiški. Nakon njegovog hapšenja, priveden je u Županijski sud u Slavonskom Brodu, gdje mu je određen istražni zatvor, a poslije se ispostavilo da je za njim crnogorski Interpol raspisao međunarodnu potjernicu “radi osiguravanja prisustva u krivičnom postupku koji se protiv Miloša Radonjića vodi zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i omogućavanje uživanja opojnih droga”.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.