CRNA GORA Nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici

Urednica FOS-a negirala optužbe, određeno joj zadržavanje do 72 sata

Odbrana najavila žalbu sudiji za istragu na rješenje tužiteljice Ane Kalezić

Avaz.ba / Aktuelno.me

Anđela Đikanović

Foto: Aktuelno.me


Glavnoj i odgovornoj urednici portala FOS Anđeli Đikanović (26) je, nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, određeno zadržavanje do 72 sata, zbog sumnje da je počinila krivično djelo izazivanje panike i nereda. Ona je, prema riječima njenog advokata Miloša Vuksanovića, tokom saslušanja negirala optužbe.

  • Privođenje Anđele Đikanović

    Privođenje Anđele Đikanović

    Foto: Aktuelno.me


Vuksanović je novinarima kazao da će podnijeti žalbu sudiji za istragu na rješenje tužiteljice Ane Kalezić.

- Anđela Đikanović je negirala krivično djelo i tokom saslušanja je kazala da je informaciju dobila iz vrlo kredibilnog diplomatskog izvora - rekao je Vuksanović.

Prema njegovim riječima, bez presedana je da je jedan novinar procesuiran zbog objavljenog teksta, a posebno imajući u vidu da je Đikanović pred tužiocem kazala da je na osnovu vrlo kredibilnog izvora iz diplomatskih krugova objavila taj tekst.

- A, naročito imajući u vidu da u radnjama novinarke Đikanović ne postoji nijedan element krivičnog djela koje joj se stavlja na teret - tvrdi Vuksanović.

Anđela Đikanović je, kako je jučer saopćila Uprava policije, kao glavna i odgovorna urednica portala FOS media, te i kao autor teksta koji je jučer objavila na ovom portalu pod naslovom “FOS otkriva: Pripadnici ROSU na raspolaganju Crnoj Gori za Badnji dan”, u kojem se navodi da će “oko 250 pripadnika ROSU – specijalne kosovske jedinice stajati na raspolaganju crnogorskim sigurnosnim organima na dan okupljanja u Podgorici” - izazvala paniku u javnosti iznošenjem lažnih vijesti putem medija.

Ko je urednica FOS?

  • Anđela Đikanović

    Anđela Đikanović

    Foto: Aktuelno.me


Đikanović je tokom novinarskog rada izvještavala sa suđenja, ali su njeni tekstovi bili očigledno jednostrani, jer je za izvore koristila samo ono što joj kažu advokati i na takav način pokušavala da spinuje informacije. Posebno je sporna njena relacija s beogradskim advokatom Borivojem Borovićem.

Osim toga, upitna je i njena uloga prilikom izvještavanja iz sudnice, jer je njen otac Peko Đikanović u septembru osuđen na 15 godina i 11 mjeseci zatvora zbog ubistva Dragoljuba Mijuškovića. 

Anđela Đikanović spada u novinarke mlađe generacije i još je nedovoljno afirmirana. Ona od starta rada portala FOS radi u tom mediju prvo kao novinarka, a od skoro kao i urednica. FOS, iako već tri godine posluje u medijskom prostoru, nije uspio da zaživi kao relevantan medij. I ranije je FOS svojim tekstovima bio na ivici prekršaja ili čak krivičnih djela, a to se posebno odnosilo na izvještavanje o crnoj hronici. 

Prije nekoliko godina dogodila se afera da su na portalu FOS objavljivani podaci iz policijskog biltena koji nisu bili namijeni medijima. Policija je provodila provjere, ali nikada nije saopćeno kako su policijski bilteni stizali do FOS-a. 

Prije Đikanović urednica je bila Jelena Milatović, koja je sada odgovorno lice u firmi i, prema podacima CRPS-a, izvršna direktorica i osnivač.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na