CRNA GORA

Amfilohije: Na Zakonu o vjeroispovijesti budućnost mogu graditi samo oni koji su izgubili svijest i savjest

Donijeli su bezakoni zakon kojim se otimaju hramovi Božiji

Amfilohije u manastiru Duljevo. MCP

Avaz.ba

9.1.2020

Mitropolit SPC-a Amfilohije služio je danas sa sveštenstvom službu u manastiru Duljevo u Paštrovićima. Kako je objavljeno na stranici MCP, Amfilohije se osvrnuo i na Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je nazvao ''bezakonim zakonom''. 

Donijeli su bezakoni zakon kojim se otimaju hramovi Božiji. A ko su ti koji donose takve zakone? To su oni ispunjeni duhom ubica arhiđakona Stefana. Među njima čak ima vjerovatno i onih koji slave slavu arhiđakona Stefana. Oni su ti koji nastavljaju taj bogoubilački i bratoubilački duh - istakao je on. 

Naglasio je da su sve rasprodali te da su još ostali hramovi Božiji da ih rasprodaju i potroše.

- Kao što su potrošili sva preduzeća i ostavili bez hljeba toliki narod ovdje u Crnoj Gori - kazao je Amfilohije.

Dodao je da je sve što je časno i čestito sagrađeno u Crnoj Gori, sagrađeno na ''krajeugaonom kamenu – Hristu Gospodu.''

- Jedno bi trebalo da znaju ovi naši koji donose takve bezakone zakone: boreći se protiv onoga što je vječno i neprolazno u Crnoj Gori, lišavju Crnu Goru svega što je vječno, iako se kunu u vječnu Crnu Goru. To je bezumlje i bespamet - poručio je Amfilohije.

Liturgija u manastiru Duljevo. MCP

Dodao je da nijedan okupator kroz historiju nije donio takvo bezumlje kakvo su donijeli donosioci ovog zakona.

- Sva zavještanja onih koji su gradili ove svetinje ostavljaju prokletstvo na one koji oskrnave te svetinje. I ono što se događa je tragično. Zakon takvog tipa postojao je u vrijeme prokletog cara Dukljanina, to treba da znate i vi i svi u Crnoj Gori. On je bio donio zakon kojim je oteo sve hramove hrišćanske i ubijao hrišćane. Kalendar je pun mučenika iz vremena cara Dukljanina - kazao je on.

Rekao je da je diskriminatorni zakon o slobodi vjeroispovijesti zapravo poricanje Milanskog edikta o slobodi vjere iz 313. i povratak zakonodavstvu prokletog cara Dukljanina.

- Na tome graditi budućnost Crne Gore mogu samo oni koji su bezumni, koji su izgubili savjest i svijest - poručio je mitropolit Amfilohije.

Današnjoj liturgiji u manastiru Duljevo prisustvovali su predsjednik općine Budva Marko Bato Carević i bivši predsjednik budvanskog općinskog parlamenta Đorđije Vujović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.