REGION

Čavušolu: Crna Gora važna za mir i stabilnost

Vjerujemo da će, u slučaju da ne bude nekih drugih političkih prepreka, Crna Gora u najkraćem mogućem roku postati punopravna članica EU

S potpisivanja sporazuma. Antena M

Avaz.ba

11.2.2020

Crna Gora veoma je važna za mir i stabilnost u ovom dijelu Evrope, kazao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušolu (Cavusoglu), navodeći da vjeruje da će Crna Gora u najkraćem roku postati punopravna članica Evropske unije (EU), prenosi Antena M.

Čavušolu i ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović potpisali su sporazume o pružanju konzularne zaštite crnogorskim državljanima i o obavljanju plaćene djelatnosti izdržavanih članova porodice članova diplomatskog i konzularnog predstavništva.


Brojni izazovi

Čavušolu je kazao da je Crna Gora jako važna država za region i Evropu, iako je geografski mala zemlja.

- Crna Gora jako je važna za mir i stabilnost u ovom dijelu Evrope - istakao je on na konferenciji za novinare nakon potpisivanja sporazuma.

Čavušolu je kazao da je Turska podržala članstvo Crne Gore u NATO i da je u potpunosti podržava na putu ka članstvu u EU.

- Vjerujemo da će, u slučaju da ne bude nekih drugih političkih prepreka, Crna Gora u najkraćem mogućem roku postati punopravna članica EU i u tome je u potpunosti podržavamo - naglasio je on.

Čavušolu je rekao da žele da i u oblasti konzularnih usluga dodatno unaprijede odnose s Crnom Gorom i da će se potruditi da te usluge pružaju na najbolji mogući način.

Prema njegovim riječima, odnosi dvije države na zavidnom su nivou i Turska je odlučna da s Crnom Gorom dodatno unaprijedi odnose u svim oblastima.

- Danas smo izrazili želju da predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) u najskorijem mogućem roku posjeti Crnu Goru - dodao je Čavušolu.

Darmanović je kazao da sadržajnu saradnju Crne Gore i Turske potvrđuje i današnje potpisivanje sporazuma o pružanju konzularne zaštite crnogorskim državljanima u zemljama u kojima Crna Gora nema svoja diplomatsko-konzularna predstavništva.

Kako je naveo, on i Čavušolu saglasili su se da je, uprkos brojnim izazovima, važno očuvati mir i stabilnost u regionima.

- Nakon moje prošlogodišnje posjete Turskoj dolazak Čavošolua u Podgoricu je nastavak intenzivnog političkog dijaloga i potvrda tradicionalno prijateljskih odnosa dvije zemlje - naveo je Darmanović.

Kako je kazao, odnose Crne Gore i Turske, koji su osnaženi savezništvom u NATO, karakterizira intenzivna ekonomska saradnja, povećanje robne razmjene i stranih direktnih investicija.


Privredni potencijali

Darmanović je dodao da su poznate turske kompanije prepoznale privredne potencijale Crne Gore. 

Kako je naveo, postoje brojni potencijali za intenziviranje saradnje u domenima trgovine, poduzetništva, energetike, poljoprivrede, zaštite životne sredine, obrazovanja, sporta, kulture. 

- Tome će svakako doprinijeti kvalitetna ugovorna baza između dvije države koja predstavlja dobru osnovu za realizaciju projekata od obostranog interesa - zaključio je Darmanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.