PORUKE

Fejzić: Ramazanski bajram da bude praznik nove nade

Istrajnost na duhovnoj i tjelesnoj samokontroli osvijetlila horizont vjernicima u kojem se jasno razlikuje dobro od zla

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić. Agencije

Avaz.ba

23.5.2020

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić, poželio je da Ramazanski bajram bude praznik nove nade, vjesnik boljeg razumjevanja i pravednijeg svijeta. 

On je u bajramskoj poruci, naveo je da vjernici ispraćaju mjesec Ramazana koji su proveli u ibadetu i odanosti Stvoritelju, trudeći se da steknu Njegovu milost i oprost.

- Praštali smo greške jedni drugima kako nam vjera nalaže, a svi zajedno tražili smo od Allaha, dž.š., da nam oprosti grijehe. Pomagali smo siromasima, bolesnima i obespravljenima. Solidarnost je nadvladala sebičnost - kazao je Fejzić.

On je rekao da je istrajnost na duhovnoj i tjelesnoj samokontroli osvijetlila horizont vjernicima u kojem se jasno razlikuje dobro od zla.

- To je radost vjernika, to je Bajram koji nam dolazi kao potvrda dostižnosti nagrade nakon pregnuća, kao ponovljeno Allahovo, dž.š., obećanje da ćemo „svoj trud pred Gospodarom naći - kazao je Fejzić, prenosi MINA.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić. Agencije

On je naveo da su u tom uvjerenju vjernici pozvani da doprinesu boljitku svoje Islamske zajednice, međuljudskim odnosima i cjelokupnom društvu.

Fejzić je rekao da je svaka integracija uslovljena osjećajem pripadnosti, koji zajedno trebaju jačati.

- Doprinos opštem razvoju i humanizaciji društva sastavni je dio naše misije. U tom smislu, u Kur’anu Časnom, našem neiscrpnom putokazu i inspiraciji, kaže se: "O vjernici! Vi uvijek pravedni budite i radi Allaha pravedno svjedočite, makar to bilo i na štetu vašu - naveo je Fejzić.

On je istakao da je iza vjernika period iskušenja epidemijom, tokom kojeg su pokazali visoku svijest i disciplinu u interesu opšteg zdravlja.

- Uslijedio je mjesec posta i Božije milosti kao dodatna snaga svima nama. Duhovno ojačani i moralno pročišćeni dočekujemo Bajram. Zato, osjetimo punoću života u njemu i podijelimo prazničnu radost sa svim ljudima - dodao je Fejzić.

On se zahvalio svim vjernicima, predsjednicima medžlisa, glavnim imamima i imamima na dosljednom poštovanju odluka Mešihata tokom vanrednih okolnosti.

- Čineći dovu Allahu, dž.š., da primi naš post i da nas učvrsti na pravom putu, svim muslimankama i muslimanima u Crnoj Gori i dijaspori čestitam Ramazanski bajram - rekao je Fejzić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.