REGION

Raste broj zaraženih u Crnoj Gori, uvedene novčane kazne za kršenje mjera

Za manje od tri sedmice zarazile se 292 osobe, od kojih su tri preminule

Piše: A. Č. / Avaz.ba

Maske obavezne na otvorenom i u zatvorenom prostoru

Foto: Agencije


Nakon što je crnogorski Institut za javno zdravstvo jučer registrirao novih 40 zaraženih koronavirusom, u toj zemlji su se za manje od tri sedmice zarazile 292 osobe, od kojih su tri preminule.

Poređenja radi, u Crnoj Gori od sredine marta do početka juna koronavirusom zarazile ukupno 324 osobe.

Stroge mjere za nekoliko gradova

Crnogorsko Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti u četvrtak je, nakon što je prije dva dana u cijeloj državi zabranilo rad noćnih i disko klubova, ponovno uvelo stroge mjere za nekoliko gradova na tromeđi sa Srbijom i Kosovom koji imaju rast broja oboljelih.

Tako su u Gusinju i Beranama između ostalog zabranjena okupljanja više od dvije osobe, maske su obavezne na otvorenom i u zatvorenom prostoru, u automobilu se zajedno mogu voziti najviše dvije osobe, a ponovno su zatvoreni i vrtići. 

Sve te mjere od ranije vrijede i za Rožaje, grad s najviše oboljelih u Crnoj Gori u odnosu na broj stanovnika.

Novčane kazne

U slučaju nepoštivanja mjera uvedene su i visoke novčane kazne.

Zakonom koji je jučer izglasan u skupštini Crne Gore predviđene su novčane kazne od 2.000 do 20.000 eura za prekršaje za pravne osobe, a za fizičke kazne su od 100 do 2.000 eura - saopćeno je iz crnogorske vlade. 

Također, državnima i lokalnim upravama, te javnim ustanovama i privrednim subjektima preporučeno je da u granicama mogućeg organiziraju rad od kuće.

Prvi slučaj koronavirusa Crna Gora potvrdila je 17. marta da bi nakon dva i pol mjeseca provođenja mjera, 2. juna proglasila kraj epidemije na svojem teritoriju, nakon što 28 dana uzastopno nije imala potvrđenih slučajeva infekcije.

Ponovno su se novi slučajevi pojavili 14. juna, kada su Crnogorci iz Srbije donijeli koronavirus vrativši se iz Beograda gdje su bili na utakmici Partizana i Crvene zvezde.

Više o temi

USPJEŠNO ISPITIVANJE
Ruski stručnjaci napravili lijek protiv koronavirusa
NA VRH

Komentari