CRNA GORA

Đukanović: Značajno ćemo skratiti trajanje aktuelne vlasti

Zbog svega toga moramo da skratimo vrijeme propadanja, ubijeđen sam da radimo dobro i da će se to vrijeme skratiti

Milo Đukanović, predsjednik DPS-a. Vijesti.me

Vijesti.me

26.6.2021

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović rekao je kako je uvjeren da će ta partija značajno skratiti trajanje aktuelne vlasti, ocijenivši da je svakim danom njenog trajanja Crna Gora na gubitku, piše crnogorski portal Vijesti.me.

- Gubi povjerenje investitora, tempo ekonomskog razvoja, dobar imidž koji postoji o Crnoj Gori kao multietničkom društvu... - kazao je Đukanović na današnjem Kongresu Savjeta mladih DPS-a.

Smatra da je i kompromitovano povjerenje kod međunarodnih partnera.

- Zbog svega toga moramo da skratimo vrijeme propadanja, ubijeđen sam da radimo dobro i da će se to vrijeme skratiti. Ali poenta je - vi morate biti spremni na to. Vrijeme koje slijedi je ono u kojem ćemo morati da i dalje pokazujemo domaćoj javnosti da smo se oslobodili slabosti, a u međuvremenu regrutovali novu generaciju koja je, poučena tim našim iskustvom, sa dovoljno imuniteta da ne dozvoli ponavljanje tih slabosti, već da nastavi da razvija najbolje tradicije naše politike - kazao je lider DPS-a.


Stara je maksima da vlast kvari ljude

Đukanović je kazao da su svjesni da rezultati na izborima 30. avgusta "nisu došli niotkuda".

- Najviše su nezadovoljavajućem izbornom rezultatu doprinijele naše slabosti. Stara je maksima da vlast kvari ljude, duga vlast dugo kvari. Dovoljne slabosti da bi se njima moralo pozabaviti - naveo je Đukanović. 

Lider DPS-a je kazao da su im tokom dugog trajanja na vlasti "malo oslabili senzori" za uobičajene životne probleme svakog čovjeka u Crnoj Gori.

- Čini mi se da smo se tu malo previše zanijeli, opustili, da nas je vlast malo odaljila od ljudi, birokratizovala, i da nas je to koštalo. Mi sada u prvoj fazi moramo da pobijedimo svoje slabosti... O nama sudi većina građana, zato je važno da im, nakon što su nam uskratili dio povjerenja kažemo - razumjeli smo vašu poruku, spremni smo da otklonimo slabosti i povratimo povjerenje - kazao je predsjednik DPS-a. 

Đukanović je poručio da će one tekovine koje su stvorili "braniti do posljednje kapi krvi".

- Kao što znate, zamjerali su mi zbog nekih takvih izjava, zaista se nisam pokolebao i mislim da sam se precizno izražavao. Kazao sam - naš demokratski kapacitet je takav da ćemo uvijek prihvatiti volju građana. Mi smo morali otići u opoziciju da bi se priznali rezultati prvih izbora. Ali, nemojte da se zanosite, na izborima se nije odlučivalo o državi Crnoj Gori, već o vlasti u Crnoj Gori. Ako pomislite da bi vam pobjeda mogla dati pravo da rušite državu, e tada ćete se suočiti sa nama, ne samo u parlamentu i političkom životu, nego na svakom planu. Jer ćemo kategorično braniti državu - naglasio je Đukanović. 

Ako ste opredijeljeni za prave vrijednosti, kako je kazao, za njih se ne mora uvijek boriti iz pozicije vlasti. Ocijenio je da se DPS pokazao kao odgovorna opozicija.

Đukanović je u obraćanju rekao da se do članstva u Evropskoj uniji ne može doći ako se ne realizuju zahtjevi i "katkad socijalno bolne reforme u društvu, koje treba da nas dovedu do evropskog sistema vrijednosti".

- Nema kvaliteta života kojem težimo, da prethodno ne usvojimo evropski sistem vrijednosti", kazao je Đukanović, dodavši da je to vizija koju je imala i njegova generacija kad je ulazila u politiku. Danas imamo bitno unaprijeđen temelj koji nam garantuje doglednu dostižnost tog cilja", kazao je predsjednik DPS-a, naglasivši da je današnji Kongres najvažniji događaj u godini kada se obilježavaju tri decenije rada te partije - podcrtao je Đukanović. 

Đukanović je kazao da je promjena vlasti pokazala novi nivo demokratske zrelosti crnogorskog društva, ali i državu i DPS stavila pred nove izazove, te dodatno naglasila važnost posvećenosti "mladoj generaciji naše politike" koja treba da bude spremna za izazove koji slijede.

Ocijenio je da je Crna Gora izložena udarima retrogradne, antievropske politike, a da je na mladima da preuzmu odgovornost za ono što im generacija koju on predstavlja ostavlja u nasljeđe.


Crna Gora je potvrdila da je ekonomski održiva

- Crna Gora ne može napraviti stratešku grešku. Prošla je raskrsnicu na kojoj je mogla napraviti pogrešan izbor, a nije. Opredijeli smo se da nepokolobljivo branimo tekovine 13. jula. Opredijelili smo se da njegujemo vrijednosti antifašizma, da se oslonimo na svoje snage. Opredijeli smo se da naš državni brod upravimo ka Evropi - kaže Đukanović. 

Rekao je i da se Crna Gora odlučila za to da se osloni na svoja dobra i kapacitete, i da prekine život na dotacijama, raskidajući da "dotiranim mentalitetom", koji, kako je rekao, ugrožava dostojanstvo.

- Crna Gora je potvrdila da je ekonomski održiva i da se razvija i postala napredna ekonomija a sve to skupa je doprinijelo snažnijem utisku našeg državnog, nacionalnog i ličnog dostojanstva svakog građanina Crne Gore. Ja sam svojih 30 godina života dao da bismo danas imali ovo što imamo. Ne žalim za njima jer sam siguran da danas imamo bolje uslove za život i zadovoljan time što će moje potomstvo živjeti u boljim uslovima od onih koje sam ja naslijedio. To je ideja koja mora voditi svaku i vašu generaciju - poručio je Đukanović.

Istakao je da mladi nikad nisu bili dekor DPS-u, već da je ta partija u kontinuitetu obezbjeđivala podmlađivanje svojih struktura i, na taj način, siguran kontinuitet svoje politike te da su "mladi 'frontmeni' naše politike, koji moraju da predstave najbolje što imamo u našoj partiji i politici".

Đukanović je kazao nikada pojedinci nisu bili dovoljni da obezbijede ono što je potreba društva, već da je potrebno imati kvalitetne timove.

- Nažalost, moje iskustvo iz 30 godina upravljanja u Crnoj Gori je nepovoljno na tom planu. Crnogorci kao da nemaju dovoljno talenta za timski rad. Kad god se skupe dvoje ili troje, prvo se sukobe oko toga ko je važniji, a zaborave oko čega su se skupili i šta bi trebalo daju kao krajnji rezultat. Morate imati moćan i jedinstven tim, jer samo sa tim timom bićete u stanju da ostvarite ciljeve i doprinesete razvoju Crne Gore na putu evropskog prosperiteta - zaključio je predsjednik DPS-a Milo Đukanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.