BIVŠI ŠEF DIPLOMATIJE CG

Kaluđerović: Za Crnu Goru i njenu evropsku budućnost je značajno što je na listi Rusije

Crna Gora se nakon agresije Rusije na Ukrajinu pridružila svim restriktivnim mjerama, među kojima je osam paketa individualnih i ekonomskih sankcija koje je Evropska unija usvojila protiv ove zemlje

Nebojša Kaluđerović. Agencije

E. Ć. / Pobjeda

8.3.2022

Odluka ruske vlade da napravi listu takozvanih neprijateljskih država nije iznenađenje, ali je svakako apsurdno pribjegavati takvom činu u nedostatku argumenata kojima se može braniti agresija na Ukrajinu, kojoj svjedočimo – rekao je za Pobjedu ambasador Nebojša Kaluđerović, nekadašnji šef diplomatije Crne Gore.

Kaluđerović je istakao da je teško razumjeti da se države koje su stale u odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta jedne nezavisne države i članice Ujedinjenih nacija proglašavaju neprijateljskim i upozorava da postoji opravdana "sve izraženija bojazan da ovakvim potezom Rusija šalje poruku da front koji je otvorila neće biti usmjeren samo na Ukrajinu".



Ciničan spisak Rusije

On smatra da je od značaja za Crnu Goru i njenu evropsku budućnost što je na listi Rusije, ali i dodaje da djeluje cinično stavljanje Crne Gore na listu "neprijateljskih država prema Rusiji", kada je poznato koje je poteze povlačila zvanična Moskva prema vlasti u Podgorici.

- To što smo na spisku Kremlja zvuči malo cinično, pogotovo u svjetlu činjenica što je sa te strane rađeno izravno protiv Crne Gore, pogotovo od 2016. godine do danas – dodaje Kaluđerović.

Crna Gora se nakon agresije Rusije na Ukrajinu pridružila svim restriktivnim mjerama, među kojima je osam paketa individualnih i ekonomskih sankcija koje je Evropska unija usvojila protiv ove zemlje.

Čin Rusije nosi mnogo opasnosti

– Teško je razumjeti da proglašavate ogromnu većinu zemalja neprijateljskim zbog toga što su vas osudile za kršenje međunarodnog prava, kršenje Povelje Ujedinjenih nacija, kršenje svih međunarodnih dokumenata, jer ste izvršili agresiju na jednu zemlju. I sad to što su sve te države stale principijelno protiv agresije vi uzimate kao povod da te zemlje proglašavate neprijateljskim. To nema logike – kategoričan je Kaluđerović.

On upozorava da čin Rusije, da ovoliki broj država kvalifikuje kao neprijateljske, nosi mnogo ozbiljnih opasnosti.

- Uključuje i određeni opseg mjera koje se mogu usmjeriti prema takozvanim neprijateljskim državama – dodao je Kaluđerović za pobjedu, te istakao kako ga raduje jasna opredijeljenost crnogorskog društva da stane uz zemlje EU i NATO saveza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.