REPORTAŽA

Posjetili smo Prijestonicu Cetinje i Mauzolej: 461 stepenica vodi do najljepšeg vidikovca

Grad je smješten u podnožju Lovćena, između Boke Kotorske, Skadarskog jezera i Jadranskog mora

Piše: A. Ovčina

9.7.2022

Mapa grada - Avaz
Cetinje, Crna Gora - Avaz
Marko Vujović - Avaz
Ulazak u Cetinje - Avaz
Šetnica u Cetinju - Avaz
+28

Cetinje, grad koji je službena prijestolnica Crne Gore, općina i historijski centar crnogorske nacije ekipa „Avaza“ posjetila je u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore.

Grad je smješten u podnožju Lovćena, između Boke Kotorske, Skadarskog jezera i Jadranskog mora.

Kako je za portal „Avaza“ kazao pomoćnik direktora Turističke organizacije i Prijestonice Cetinja Marko Vujanović u ovom gradu nalazi se pet muzejskih jedinica koje postoje u okviru Narodnog muzeja Crne Gore, a to su Muzej kralja Nikole, Etnografski muzej, Historijski, Umjetnički, Biljarda sa reljefom i šesti muzej, Muzej novca koji posluje u okviru Centralne banke CG.


Krstarenje brodom

- Pored bogate kulturne ponude, čime je prepoznata, mi volimo reći „Ako niste posjetili Cetinje, kao da niste ni bili u Crnoj Gori“. Prva o tome govori činjenica da oko 80 posto ukupnog blaga Crne Gore je smješteno ovdje. Možemo se podičiti sa dva nacionalna parka, a to su Nacionalni park Lovćen i Nacionalni park Skadarsko jezero. Nacionalni park Lovćen je svevrsna vazdušna banja. U pitanju je planina koja obiluje bogatim i uređenim pješačkim i biciklističkim stazama, prelijepim vidikovcima poput Ivanovih korita. Sa druge strane nalazi se selo Njegoši, poznato po njegoškim specijalitetima, pršutu i siru – rekao je za portal „Avaza“ Vujović.

Dodao je da postoji i Skadarsko jezero, a to je najveći nacionalni park u Crnoj Gori koji dijele sa dvije općine, na teritoriji Cetinje, sa Općinom Podgorica i Općinom Bar.

- Teritorija Nacionalnog parka Skadarsko jezero koja pripada Prijestonici Cetinje je bogata florom i faunom, ribljim svijetom, popularnim izletištima – rekao je on.

Naglasio je da pored ovog svega turisti koji dođu mogu uživati u prelijepim, autentičnim restoranima, mogu da izaberu neko plovilo te da na taj način, krstarenjem brodom ili kajakarenjem upoznaju bolje ljepote Skadarskog jezera.

Pomenuo je i Lipsku pećinu koja se nalazi pet kilometara udaljenosti od Cetinja. Kako kaže Vujović u pitanju je turistička atrakcija koja već godinama unazad privlači brojne turiste kako sa domaćeg tako i sa ino tržišta.


Lipska pećina

- Svi gosti turisti koji su odlučili da posjete Lipsku pećinu mogu da je posjete i obiđu po vrlo povoljnim i korektnim cijenama. U pitanju su ponude za građane, turiste gdje nije potrebno neko znanje i vještina kada je speologija u pitanju – ističe on.

Što se tiče smještajnih kapaciteta rekao je da imaju hotele da tri, četiri i pet zvjezdica. U samom centru grada nalazi se hotel „Gradska“.

Dodao je da na teritoriji Prijestonice Cetinja broji određene i privatne smještajne kapacitete.

- Mogu da odaberu između privatnog i hotelskog smještaja. Također, imamo i bungalove u okviru Nacionalnog parka Lovćen – istakao je.

Naglasio je da su u najavi i određeni smještajni kapaciteti. Istakao je da više nisu samo izletnička destinacija, po čemu su prepoznati već da brojni tursiti dolaze kako bi ostali nekoliko noći u ovom gradu.

Ekipa „Avaza“ zajedno sa bh. novinarima drugih portala, na čelu sa saradnicom NTO-a Vesnom Kazić-Šćepanović prošetala je ulicama Cetinja prilikom čega smo posjetili Muzej kralja Nikole, u kojem smo vidjeli brojne portrete, zlatni i srebreni namještaj, escajg kao i odoru kralja i njegove supruge.


Muzej kralja Nikole

Muzej kralja Nikole osnovan je 1926. godine u dvorcu kraljevske porodice Petrović Njegoš. Dvorac je izgrađen 1867. godine i prvobitno je bio namijenjen kao dom udovice princa Danila – Darinke i njihove kćerke Olge. Po odlasku Darinke iz Crne Gore, vladajuća porodica Petrović-Njegoš preselila se iz Biljarde u ovu palatu. Stalna izložba muzeja zamišljena je kao rekonstruisana unutrašnjost kraljevske palate, koja prikazuje široku lepezu predmeta vezanih za dinastiju Petrović Njegoš.

Nažalost, u ovom muzeju zabranjeno je fotografisanje.

Osim muzeja prošetali smo glavnom šetnicom Cetinja u kojoj se nalaze lokalni kafići. Nakon posjete Prijestonice otišli smo na Mauzolej gdje se ujedno nalazi grob Njegoša koji se nalazi 4 i po metra ispod biste. Sa vrha se mogu vidjeti planine, Skadarsko jezero. 

Međutim, da biste došli do samog vrha potrebno je da pređete čak 461 stepenicu. Savjetujemo vam da ponesete šešir, kačket i vodu. Na samom dnu stepenica nalazi se restoran Vladika gdje možete ručati i osvježiti se.

Također, na samom vrhu nalaze se dva kipa koja predstavljaju majku i kćerku, a koje simbolišu majku koja pazi sina i sestru koja prati brata. To je vječiti simbol straže i potomstva. Ova dva kipa visoka su četiri metra i 33 centimetra, a teške su 7 i po tona. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.